Sluiten

Toeristen in Cancún

Vanwege de ligging op het Amerikaanse continent zie je vooral veel toeristen uit Noord-Amerika. Als je in Cancún rondloopt dan lijkt het erop alsof meer dan negentig procent van alle vakantiegangers uit de Verenigde Staten of Canada komen. Als je naar de statistieken van de inkomende vluchten naar Cancún bekijkt dan wordt dat ook bevestigd. Voor Amerikanen is Cancún na hun eigen Florida één van de eerste badplaatsen die het hele jaar door warm is. Vandaar dat de Amerikanen vooral tijdens de wintermaanden massaal richting Mexico komen om zon en warmte op te zoeken.

Amerikaanse georiënteerd

Dat Cancún vooral Amerikaans georiënteerd is, is in meerdere opzichten te merken. Zo zijn winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden vooral gebundeld in kleinere en grotere winkelcentra. Cancún kent geen wandelboulevard of winkelstraten. Waar je het ook in merkt, is dat veel prijzen, zoals bijvoorbeeld excursies, vooral in Amerikaanse dollars aangeduid worden.

Officieel is de Amerikaanse dollar geen geldige valuta in Mexico, toch wordt er in Cancún redelijk wat met deze Amerikaanse munteenheid betaald. Ook fooien worden vaak met Amerikaanse dollars betaald, zoals bijvoorbeeld aan het bedienend personeel in all-inclusivehotels. Hoewel in deze hotels je normaliter je beurs niet zou hoeven trekken, is het vrij gebruikelijk om bedienend personeel wel regelmatig een tip toe te schuiven. Doe je dat niet dan ben je voor hen herkenbaar als Europeaan.

Feesten

toeristen

Voor Amerikanen lijkt Cancún vooral een bestemming om eens lekker los te gaan. Zon, zee en strand worden hier gecombineerd met soms grote hoeveelheden alcohol. Sta er niet van te kijken als je Amerikaanse toeristen halverwege de middag al stomdronken rond zie lopen bij het zwembad. Waar in Europa de vijfsterrenhotels vaak weinig entertainment kennen en vrij stijf wat betreft ambiance zijn, daar is het in de luxueuze hotels in Cancún duidelijk anders. In Cancún gewoon harde muziek en luidruchtig publiek bij de zwembaden. Het lijkt erop dat de anders zo formele Amerikanen hier compleet los gaan.

Tijdens de “spring break”, wat een voorjaarsvakantie is voor de Amerikaanse universiteiten en scholen, is het helemaal raak in Cancún. De stad is dan gedurende een paar weken het domein van zuipende en feestende Amerikaanse studenten. De alcohol vloeit rijkelijk en op menig plekje in Cancún zul je geconfronteerd worden met luidruchtige en kotsende Amerikaanse jongvolwassenen. Spring break valt altijd tussen eind februari en half april. Meestal worden de eerste twee weken van maart gebruikt voor spring break.

Airco

Waar je de aanwezigheid van Amerikanen indirect ook aan merkt is de airconditioning die in hotellobby’s en restaurants vaak zeer nadrukkelijk aanwezig is. Deze typisch Amerikaanse gewoonte lijken ze in Cancún overgenomen te hebben. Het is daarom aan te raden om iets van een vestje of zo bij te hebben voor restaurantbezoek.

Cancún of Playa del Carmen

De aanwezigheid van zoveel Amerikaanse toeristen en de bijna Amerikaanse sfeer van Cancún schrikt sommige Europese toeristen af. Zij kiezen eerder voor Playa del Carmen, dat op een uurtje rijden ten zuiden van Cancún ligt.

Playa del Carmen heeft de reputatie meer Europees georiënteerd te zijn. Vergis je echter niet, ook in Playa del Carmen is het merendeel van de toeristen afkomstig uit de Verenigde Staten en Canada. Ook hier zitten luidruchtige exemplaren tussen die al vanaf ‘s morgens zich vol laten lopen met alcoholische dranken. Wat ons betreft zijn de Amerikaanse toeristen daarom geen reden om Cancún te mijden, want gezien de geografische ligging zullen die hier overal de overhand hebben.