Sluiten

Excursies vanuit Cancún

excursies

Het aanbod van excursies vanuit Cancún is enorm. Hostesses van reisorganisaties komen op de welkomstbijeenkomsten bijna tijd te kort om het ruime aanbod van excursies en bezienswaardigheden toe te lichten. Niet voor niets is juist dit deel van Mexico uitgekozen om als toeristische bestemming te ontwikkelen. De aanwezigheid van natuur, cultuur, stranden en een heerlijk klimaat hebben ervoor gezorgd dat Cancún (en Playa del Carmen) zich hebben kunnen ontwikkelen tot grote badplaatsen.

Wie een excursie wil boeken die kan dat uiteraard via een hostess doen. Er zijn in Cancún echter ook volop mogelijkheden om zelf een leuke dagtrip te regelen. In de winkelcentra en langs de stranden zijn volop aanbieders van excursies te vinden. Ook de hotels hebben vaak een desk waar je zit soort zaken kunt regelen. Wie wat avontuurlijker ingesteld is die kan uiteraard op eigen houtje op pad gaan.

Op deze pagina bieden we een overzicht van een aantal excursies die je vanuit Cancún kunt doen.

Merida

De bijna een miljoen tellende stad Mérida is de hoofdstad van de deelstaat Yucatán. Het koloniale centrum van Mérida biedt een groot aantal sfeervolle straten, pleinen en bouwwerken. Door de ligging redelijk dicht bij Mayastad Chichen Itza is Mérida een populair reisdoel om te combineren met een bezoek aan Chichen Itza.

Eilanden

Voor de kust van Yucatan zijn prachtige eilanden te vinden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Dat kan op eigen houtje, bijvoorbeeld met een veerboot, of met een georganiseerde excursie. Cozumel is een groot eiland waarvoor je zeker een hele dag uit moet trekken als je het echt goed wilt ontdekken. De beste manier om op Cozumel rond te toeren is met een scooter of huurauto.

Kleinschaligere eilanden waar het strandleven en natuur centraal staan zijn Isla Holbox en Isla Mujeres. Wel moet hierbij de kanttekening gemaakt worden dat het pakweg 20 tot 25 jaar geleden nog zo idyllische Isla Mujeres door een enorme toename in populariteit eigenlijk een drukke toeristische bestemming is geworden die een groot deel van haar charme verloren heeft. De reistijd vanuit Cancún naar Isla Holbox bedraagt over de weg minimaal twee uur, waarna je nog met de veerboot een kwartier moet varen.

Xcaret

Op ruim een uur rijden van Cancún ligt Xcaret Park, een modern ecologisch themapark dat vernoemd is naar de archeologische vindplaats Xcaret. Binnen het park kun je je de hele dag vermaken in het park dat opgezet is rondom een aantal cenotes. Je kunt hier zwemmen, een prachtig boottochtje van een kwartier maken en allerlei dieren bekijken zoals spinapen en jaguars. Spectaculair zijn de vele shows die gedurende de hele dag gegeven worden.

Xcaret info en prijzen

Xel-Ha

Snorkelpark Xel-Ha is van dezelfde eigenaars als Xcaret. In Xel-Ha, dat iets zuidelijker ligt, staat de onderwaterwereld centraal. Het park is gesitueerd rondom een natuurlijke inham en een lagune, waarbij zout water van zee met zoet water afkomstig uit het onderaardse rivierenstelsel vermengd wordt. In Xel-Ha kun je vooral snorkelen en duiken. Xel-Ha is ook een populaire plek om met dolfijnen te zwemmen. Georganiseerde excursies naar Xel-Ha worden vaak gecombineerd met een bezoek aan de archeologische site van Tulum.

Xel-ha info en prijzen

Crococun

Bij Puerto Moreles, op nog geen half uurtje rijden van Cancún, ligt de kleinschalige dierentuin Crococun. Tijdens de (verplichte) rondleiding van ongeveer een uur krijg je allerlei dieren zoals krokodillen, apen, slangen, schildpadden en herten te zien. Wie een voerzakje gekocht heeft die kan een aantal dieren voeren, waarbij het het leukste is om de aapjes stukjes banaan te voeren. Crococun wordt vanwege de korte duur vaak aangeboden in combinatie met andere activiteiten of bezienswaardigheden.

Maya’s

Typisch voor deze streek is de oude Maya-cultuur. Voor velen die op vakantie gaan in Cancún staat een bezoek aan één van de voormalige Maya-steden hoog op het lijstje van excursies die ondernomen worden. Tenzij het bezoeken van Mayasteden je belangrijkste reisdoel is, kun je je beter tot één of twee Maya-steden beperken tijdens je vakantie. Welke je kiest, heeft vooral te maken met persoonlijke voorkeur.

Als één van de zeven moderne wereldwonderen is Chichén Itzá bijna een verplicht nummer. Kleiner maar door de ligging zeker interessant is Tulum. Coba is vooral geliefd vanwege de ligging in het Mexicaanse oerwoud en omdat de piramide nog beklommen mag worden.

Chichén Itza excursies en tickets

Zwemmen met dolfijnen

Dit deel van Mexico is uitstekend om met dolfijnen te zwemmen. Het aanbod van mogelijkheden om met deze prachtige zoogdieren te zwemmen is vrij groot en het zeewater is gedurende het hele jaar aangenaam warm. Behalve zwemmen met dolfijnen zijn er ook andere programma’s zoals trainer voor een dag (erg leuk voor kinderen) en snorkelen tussen dolfijnen.

De grootste aanbieder van activiteiten met dolfijnen is Delphinus, die op verschillende locaties aanwezig zijn. Zij verzorgen ook het zwemmen met dolfijnen in de parken Xel-Ha en Xcaret.

info over zwemmen met dolfijnen

Jeeptour

Net als op zoveel zonbestemmingen kun je ook hier in Yucatan een jeeptour doen. Er zijn verschillende aanbieders waarbij je een jeepsafari kunt doen. Onze voorkeur heeft de variant waarbij je richting natuurreservaat Sian Ka’an gaat en ter plaatse ook nog een boottocht maakt door dit prachtige stukje Mexico.

Houd er rekening mee dat het (mee)rijden met een jeep niet echt comfortabel is. Voor zwangere vrouwen is een jeeptour dan ook niet geschikt en ook mensen die een zwakke rug hebben moeten zich afvragen of het wel een goed idee is om aan deze excursie mee te doen.

info en prijzen jeeptours

Typisch Mexico

Deze excursie wordt onder verschillende namen en met verschillende inhoud aangeboden. De ene reisorganisatie noemt het ‘Typisch Mexico’ terwijl de andere het ‘Ontdek Mexico’ noemt. Basis van deze excursie wordt gevormd door een bezoek aan een typisch Mexicaans dorp, waarbij de bedoeling is dat je een indruk krijgt in het dagelijks leven van de Mexicanen.

Vaak bezoek je iemand die handwerkproducten maakt, een familie waar tortilla’s gemaakt worden (die je mag proeven) en een paar plekken in het dorp. Voor doorgewinterde reizigers is dit vaak een tegenvallende excursie, omdat je weinig te zien krijgt dat je op eigen houtje niet kunt zien. Wel van toegevoegde waarde is de schat aan informatie die door de reisleider verteld wordt.

typisch Mexico