Sluiten

Het weer in Cancún

Cancún heeft een bijna ideaal klimaat voor zon- en strandvakanties. Het tropisch savanneklimaat dat in Cancún heerst kent een vrij gelijkmatig temperatuurverloop. In de wintermaanden ligt de middagtemperatuur gemiddeld iets onder de dertig graden Celsius. Het kwik haalt in de winter iedere dag minimaal de waarde van 24 graden. Uitstekende temperaturen om te genieten van zon, zee en strand. Niet voor niets dat Cancún zowel onder Amerikanen als Europeanen een populaire winterzonbestemming is. Een wintervakantie in Cancun vieren is een perfecte manier om de kou in Nederland te ontlopen. Ook ’s avonds blijft het in de regel nog lang aangenaam, hoewel het aantal avonden waarbij je iets van een trui of vest aan wilt doen wel toeneemt.

weer

In de zomermaanden is het enkele graden warmer, zowel overdag als in de nacht. In de periode april tot en met september wordt bijna iedere dag de tropische grens van dertig graden bereikt. Omdat de relatieve luchtvochtigheid in die periode ook toeneemt, voelt het klammer en warmer aan dan in het begin van het kalenderjaar. Zoals bijna overal waar een tropisch klimaattype heerst, wordt het in Cancún zelden warmer dan 35 graden Celsius. Het zeewater en de passaatwind zorgen er samen voor dat het kwik niet té ver oploopt.

Regen

regen

Het is niet altijd zonnig in Cancún. Eigenlijk is er altijd wel kans op een regenbui. In de periode januari tot en met april is die kans klein. Het aantal dagen dat het regent is in dit droogste seizoen vrij beperkt. Zo regent het in de droogste maanden maart en april gemiddeld slechts op drie dagen per maand. Vanaf mei nemen de neerslagkansen toe.

De natste maanden zijn september en oktober. In deze twee maanden valt er rond of zelfs meer dan tweehonderd millimeter per maand. Hoewel ook in deze periode de meeste regen in de vorm van buien valt, is er ook een grotere kans op een dag die ronduit grijs en regenachtig is. Grote depressies die boven de relatief warme Atlantische Oceaan ontstaan kunnen in het hele Caribisch gebied zorgen voor grote zones met langdurige neerslag. Wie een zonzekere vakantie wil hebben die moet er rekening mee houden dat dit niet de allerbeste maanden zijn om Cancún te bezoeken.

Orkanen

Het gehele Caribisch gebied loopt in de periode juli tot december het risico om te maken te krijgen met zware tropische depressies en stormen. De meest krachtige stormen bereiken windsnelheden die de grens van 118 kilometer per uur overschrijden, waardoor er sprake is van een orkaan. Gemiddeld groeien er per orkaanseizoen zo’n 5 tot 7 depressies in het Caribisch gebied uit tot een orkaan. Cancún krijgt gemiddeld eens in de paar jaar te maken met een orkaan. Als dit gebeurt dan kan dat voldoende vooraf voorspeld worden zodat de overheid de juiste maatregelen kan nemen om de risico’s zoveel mogelijk in te dammen.

alles over orkanen in Cancun

Aangenaam warm zeewater

Zwemmen langs de kust van Cancún betekent het hele jaar dat je niet klappertandend het water in hoeft te gaan. Tijdens de koudste maanden heeft het zeewater al een uitermate aangename temperatuur van ongeveer 26 tot 27 graden Celsius. In de loop van het jaar stijgt de zeewatertemperatuur naar maar liefst 29 graden Celsius. Soms wordt de dertig graden bereikt. Wie weet dat het zeewater langs de Nederlandse Noordzeestranden in augustus een hoogste temperatuur van ongeveer 20-21 graden Celsius bereikt, die kan zich goed voorstellen dat het water in Cancún een stuk aangenamer is.

Klimaattabel Cancún

  Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Gemiddeld max. (°C) 28 28 30 32 32 32 33 33 32 31 29 28
Gemiddeld min. (°C) 18 17 19 21 22 23 23 24 23 22 20 19
Uren zon per dag 6 7 8 8 8 7 7 7 6 7 6 6
Neerslag (mm) 79 53 37 55 103 197 122 150 262 198 97 90

orkaan

orkanen

In Cancun bestaat er een kans dat een orkaan tijdens het orkaanseizoen in de buurt van Cancun terechtkomt. Zeer incidenteel wordt Cancun zelf geraakt door een orkaan.

lees verder
Winterzon

winterzon

Cancun is een prima bestemming voor een winterzonvakantie. Tijdens de relatief droge wintermaanden is het aangenaam warm en laat de zon zichzelf veel zien.

lees verder