Sluiten

Eten

De all-inclusive formule is de meest voorkomende vorm van het toerisme naar Cancún. Nederlanders kiezen graag voor dit systeem waarbij ze vooraf weten wat de vakantie gaat kosten. Geen gedoe met tegenvallende restaurantrekeningen of te dure drankjes aan het zwembad. Het aanbod van dit soort all-in formules binnen de Nederlandse pakketreizen naar Cancún is relatief groot. Omdat de lonen en kostprijzen in Mexico nog steeds aanzienlijk lager zijn dan in Europa krijg je voor je geld een vrij uitgebreid all-in pakket aangeboden waarbij er vaak ook nog plek is voor dranken van bekende merken. In dit soort hotels is het aanbod van eten en drinken internationaal georiënteerd met een Mexicaans tintje eraan. Zo zul je tequila volop tegenkomen en is het buffet vaak voorzien van quesadilla’s, nachochips, taco’s en andere Mexicaanse specialiteiten.

De grotere hotels bieden naast een buffetrestaurant vaak ook één of meerdere a-la-carterestaurants. Het aanbod varieert hierbij per hotel. Veel voorkomend zijn Italiaans, Aziatisch, Spaans en steakrestaurants. Ook een Mexicaans specialiteitenrestaurant komt regelmatig voor. Daar kun je kennis maken met de minder bekende Mexicaanse specialiteiten, die uit allerlei delen van het immense land komen.

Mexicaanse keuken

Mexicaanse keuken

Maïs, moles, vis, vlees, koriander, tomaat en bonen. Deze ingrediënten zul je in enorm veel Mexicaanse gerechten tegenkomen. Waar wij in Nederland gebruik maken van aardappelen, pasta en rijst om bij de warme maaltijd onze koolhydraten binnen te krijgen, daar gebruikt men in Mexico de zogenaamde tortilla’s. Dit zijn een soort van pannenkoekjes gemaakt van maïsmeel, water en eventueel zout. De manier waarop je de tortilla’s gebruikt bepaalt de uiteindelijke naam van het gerecht. Zo kun je met tortilla’s taco’s maken, enchilada’s of heerlijke quesadilla’s. Bij deze gerechten wordt vrijwel altijd een saus (salsa) en/of mole gegeten. In basis zijn de gerechten niet pikant gekruid. De mate van pikantheid wordt bepaald door de saus die je er bij eet.

Andere Mexicaanse gerechten

Wie eens iets anders wil eten dan het bij ons vrij bekende Mexicaanse voedsel die kan eens een keer één van de volgende gerechten proberen. Heerlijk is bijvoorbeeld ceviche, een gerecht van blokjes in citroensap gemarineerde vis die met tomaat, ui, pepers en koriander gemengd is. Vleesliefhebbers moeten eens een keer tamales eten. Dit zijn met maïsdeeg beklede maïskolven die gevuld zijn met gehakt.

Wat je in Cancún zeker een keer moet eten is verse vis, die vaak dezelfde dag in de buurt gevangen is. Dit kun je onder andere doen in de lokale restaurants die je onder andere bij een paar stranden aantreft. Vissen die je op de kaart tegenkomt zijn rode poon, zeebaars en grouper. Ook kreeft is een gangbaar product en voor onze begrippen betaal je daar een aantrekkelijke prijs voor in Cancún.

Uit eten in Cancún

In de hotelzone van Cancún bestaat het restaurantaanbod uit Amerikaanse ketens, lokale restaurants en fastfoodgelegenheden zoals McDonalds. Als je zin hebt kun je ook een pizza bij Dominos bestellen. Zij bezorgen tot in de lobby van hotels. Het eten is vooral gericht op Amerikaanse toeristen. Mexicaans is daarom al vaak meer Tex-Mex dan echt Mexicaans en Italiaans eten is vaak de Amerikaanse interpretatie van Italiaanse gerechten. De sauzen zijn daarom vaak ook veel calorierijker dan in Italië.

De meeste restaurants liggen in winkelcentra of in het centrum van de hotelzone. Langs Boulevard Kukulkán liggen er ook een aantal restaurants aan de lagunezijde. Internationale ketens die je onder andere aantreft in Cancún zijn Señor Frogs, Hooters, Carlos and Charlie’s, Outback Steakhouse en Bubba Gump.

Hygiëne

De regelgeving in Mexico wat betreft voedselhygiëne gaat lang niet zo ver als in Nederland. Daarbij komt dat het warme klimaat meer risico’s met zich meebrengt wat betreft bederf van voedsel. Wees daarom altijd voorzichtig met wat je waar eet. Als je het niet vertrouwt omdat voedsel raar ruikt of smaakt, laat het dan liever staan. Probeer vooral dingen te eten die goed verhit zijn en vermijd rauw vlees. Als je groente of fruit eet, probeer dan de ongekookte groentes te laten staan, net als ongepeld fruit. Omdat het leidingwater in Mexico niet geschikt is als drinkwater kunnen groente en fruit bacteriën bevatten die je reizigersdiarree op kunnen leveren.