Sluiten

Chichén Itzá

Van alle overblijfselen van de Mayacultuur is de oude Mayastad Chichén Itzá hoogstwaarschijnlijk de interessantste. De aanwezigheid van archeologische Maya-sites op het schiereiland Yucatan heeft een belangrijk steentje bijgedragen in de ontwikkeling van het toerisme in deze regio. Chichén Itzá staat bij de meeste toeristen bovenaan het verlanglijstje van uitstapjes. Deze Maya-stad staat al sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De stroom van toeristen werd vanaf 2007 nog groter, toen Chichén Itzá benoemd werd tot één van de moderne wereldwonderen. Het indrukwekkende complex behoort sindsdien tot de belangrijkste door mensen gebouwde objecten ter wereld. De andere nieuwe wereldwonderen zijn de Chinese Muur, Machu Picchu, de Taj Mahal, het Colosseum, Cristo Redentor en de rotswoningen in Petra.

Chichén Itzá bezoeken

Chichén Itzá bezoeken

Indien je geen georganiseerde excursie naar Chichén Itzá hebt, dan zul je entreekaartjes moeten kopen bij de ingang. Eerst betaal je de belasting (het grootste deel van het kaartje) en aan het volgende loket het daadwerkelijke kaartje. De entree kost in euro’s iets meer dan een tientje. Als je een videocamera meebrengt moet je daar apart voor betalen. Dat geldt niet voor het gebruik van een fotocamera waar je ook mee kunt filmen. Het meenemen van een statief is niet toegestaan, tenzij je daar ruim van tevoren een schriftelijke vergunning voor geregeld hebt.

Je kunt ervoor kiezen om het complex op eigen houtje te bezoeken of om een gids in te huren. Deze bieden zich bij de ingang aan. Het voordeel van een gids is dat je een hoop informatie krijgt tijdens de rondleiding. Wie echter vooral van de uiterlijke pracht van het complex wil genieten die kan waarschijnlijk beter op eigen houtje gaan. Vooraf of achteraf kun je de informatie over de verschillende objecten opzoeken op internet of in reisgidsen. Het is handig om alvast een uitgeprinte kaart van het complex mee te nemen. In Chichén Itzá vind je weinig informatieborden waarop je kunt zien waar je bent. Ook wegwijzers ontbreken op het complex.

Over Chichén Itzá

Chichén Itzá

Zodra je de toegangspoort door bent bevind je je op het grootste Maya-complex van het schiereiland Yucatan. Chichén Itzá kent haar oorsprong ongeveer in het einde van de tiende eeuw na Christus. Gedurende meer dan twee eeuwen was Chichén Itzá één van de belangrijkste Maya-steden in de regio. Chichén Itzá is na eeuwenlang niet gebruikt te zijn redelijk goed geconserveerd. Veel bouwwerken verkeren in redelijk goede tot goede staat; sommige zijn grotendeels vervallen.

Tegenwoordig worden de gebouwen door middel van touwen van het publiek gescheiden. Vroeger mocht je de Kukulcán piramide nog beklimmen of kon je de Temple of Warriors op. Met deze twee bouwwerken zijn meteen de twee meest indrukwekkende gebouwen van Chichén Itzá genoemd. Andere indrukwekkende gebouwen zijn El Caracol (de ronde toren heeft een astronomische functie gehad) en de Grote Balplaats.

Wie Chichén Itzá bezoekt die zal dat geheel te voet moeten doen. Er is geen enkele vorm van transport op het complex aanwezig. Trek voor een bezoek maar zeker een uurtje of twee tot vier uit.

Verkopers

Verkopers

Op het complex staan zeker zo’n tweehonderd kraampjes met allerlei souvenirs. Ze proberen je te lokken met de kreet “one dollar”. Zodra je toehapt blijkt dat je één dollar korting krijgt en begint voor de verkoper het spel van onderhandelen en verkopen. Tenzij je oprecht geïnteresseerd bent om hier iets te kopen dan zou je er op in kunnen gaan. Onze mening is dat je je tijd hier beter kunt besteden aan het bewonderen van de prachtige Maya-architectuur. Winkelen kun je in Cancún immers ook.

Naar Chichén Itzá gaan

Chichén Itzá bezoeken

De meeste toeristen gaan met een georganiseerde tour naar Chichén Itzá. Je zult in de meeste gevallen dan wel vroeg uit de veren moeten, want de meeste georganiseerde tours vertrekken nog voor zonsopkomst naar Chichén Itzá om daar zo vroeg mogelijk te zijn. Tussen half vijf en half zes die kant op gaan is geen uitzondering. Je kunt daarom misschien wel het beste zo vroeg mogelijk in je vakantie gaan, omdat je dan door de jetlag minder moeite zult hebben om vroeg op te staan.

Het voordeel van vroeg in Chichén Itzá aankomen is enerzijds dat je de sfeer van de oude stad dan het beste tot z’n recht komt volgens de reisboekjes. Een tweede voordeel is dat het dan nog niet zo heet is in Chichén Itzá. Midden op de dag kunnen de temperaturen in de warmste maanden gemakkelijk oplopen richting de veertig graden Celsius. Het is dan onaangenaam heet, mede omdat er weinig tot geen wind staat op het complex.

Met de auto naar Chichén Itzá rijden

Je kunt ook op eigen houtje naar Chichén Itzá gaan. Je kunt bijvoorbeeld een taxi afhuren voor een dag of avontuurlijk met de lokale bus proberen in Chichén Itzá te geraken. De beste manier om op eigen houtje te gaan is per huurauto. Via snelweg MX-180 rijd je in ongeveer twee tot twee en een half uur vanuit Cancún naar Chichén Itzá. De eenvoudigste route vanuit de hotelzone is om via het vliegveld van Cancún te rijden. Vanuit de noordelijke hotels in de hotelzone is het in kilometers korter om door Cancún zelf naar tolweg MX-180 te rijden, maar door de vele stoplichten is het niet altijd sneller en uit ervaring weten we dat de weg niet altijd even duidelijk met wegwijzers aangeduid staat.

Tolweg MX-180 is een stuk sneller dan de gratis weg die bijna parallel richting Merida en Chichén Itzá leidt. Veel verkeer zul je er niet aantreffen. Omdat het uitzicht vrijwel continu beperkt is heel veel planten is het erg eentonig om hier te rijden. Dat kan voor de chauffeur slaapverwekkend zijn. Zorg ervoor dat je voldoende brandstof in je tank hebt, want op de route langs de snelweg ligt er maar één benzinestation. Je bent dan al ongeveer 125 kilometer van Cancún verwijderd. Het is tevens één van de slechts twee plekken waar je onderweg naar het toilet kunt.

De tol betaal je aan twee tolpoorten die je passeert. De eerste na ongeveer een derde van de route, de tweede bij de afslag naar Chichén Itzá. De tol is niet mals. In 2013 betaalde je voor een personenauto 251 + 61 Mexicaanse pesos aan tol. In totaal ongeveer 20 euro, dus 40 euro voor een retour. Parkeerplaats is voldoende aanwezig bij Chichén Itzá. Je betaalt een kleine vergoeding voor het parkeren.

Met de auto naar Chichén Itzá rijden