Sluiten

Vliegen naar Cancún

Dé manier om in Cancún te geraken is met het vliegtuig. Omdat Cancún op het Amerikaanse continent ligt, kun je er met de auto niet komen. De stad Cancún heeft een eigen internationaal vliegveld: Cancún International Airport (in het Spaans: Aeropuerto Internacional de Cancún). Het is wat betreft aantal passagiers het tweede vliegveld van Mexico. De luchthaven verwerkt jaarlijks rond de vijftien miljoen passagiers. De meeste vluchten op Cancún komen uit Noord-Amerika en Canada.

Vliegen naar Cancún

Vanuit Nederland naar Cancún vliegen

Vanuit Nederland, België en de luchthavens over de grens in Duitsland is het aantal beschikbare vluchten naar Cancún vrij beperkt. Vanuit Amsterdam Schiphol Airport is het TUI-dochtermaatschappij TUIfly die op de luchthaven van Cancún vliegt. Vaak is er op de heenweg een tussenlanding opgenomen, zodat de heenvlucht uitkomt op ongeveer 14 tot 15 uur in het vliegtuig. Je mag er tijdens de tussenstop meestal niet uit. De terugvlucht richting Nederland gaat meestal wel rechtstreeks. Je doet er dan ongeveer 11 uur over.

Dat TUIfly momenteel een monopoliepositie heeft op vluchten naar Cancún is te merken aan de prijzen. Tijdens de schoolvakanties liggen die vaak op een redelijk hoog niveau. Vooral op de vertrekdagen die liggen op de eerste dagen van schoolvakanties kunnen de prijzen voor de vliegtickets al snel oplopen. Tijdig boeken is dan ook het advies, omdat je anders redelijk diep in de buidel kunt gaan tasten. Ook voor pakketreizen naar Cancún, Playa del Carmen of elders in Yucatan geldt dat de prijzen tegenwoordig meestal mede afhankelijk zijn van de beschikbare vliegstoelen. Langer wacht betekent dus meer betalen.

Als je een vlucht met TUI boekt, los of in een pakketreis, moet je er rekening mee houden dat je voor allerlei zaken bij moet betalen. Zo is de beenruimte in de standaard economyklasse gewoonweg krap te noemen. Pas vanaf de economy comfort class zit je acceptabel. Dat betekent bijbetalen. Wil je bagage meenemen of je zitplaats vooraf uitkiezen, dan moet je daarvoor bijbetalen.

bekijk vliegtickets naar Cancun

Met andere maatschappijen naar Cancún vliegen

Vanuit Nederland is het aantal rechtstreekse verbindingen naar Cancun beperkt, maar er zijn wel opties om met een overstap naar Cancun te vliegen. Zo kun je met Air France/KLM via Parijs naar Cancun vliegen. De overstapkeuzes zijn meestal prima. Vliegen vanaf Brussel kan ook. Je kunt vanaf Brussel Airport met TUI-dochter TUIfly naar Cancun vliegen. Kijk je over de oostgrens, dan bieden de Duitse luchthavens mogelijkheden om naar Cancun te vliegen. Vanaf Düsseldorf International Airport en of vanaf Frankfurt International Airport zijn er verschillende vluchtmogelijkheden.

Aankomst op Cancún

vervoer vanaf vliegveld

Voordat je op Cancún aankomt moet je eerst een tweetal formulieren invullen. Het ene is een toeristenkaart, waarvan er één deel achterblijft bij de immigratiedienst op de luchthaven en het andere deel in je paspoort gestopt gaat worden. Dat heb je later weer nodig als je Mexico verlaat. Per reisgezelschap/gezin moet er ook een douaneverklaring ingevuld worden. Deze geef je af aan de douane nadat je je koffers/tassen van de bagageband hebt gehaald.

Zodra je geland bent op Cancún zal het vliegveld naar Terminal 2 of Terminal 3 taxiën. Bij Terminal 3 ga je in principe via de slurf het gebouw in, bij Terminal 2 is er kans dat je buiten uitstapt. Na aankomst in het terminalgebouw moet je eerst door de immigratie, waar je een stempel in je paspoort krijgt en het onderste deel van je toeristenkaart terugkrijgt. Daarna ga je naar de bagageband om je bagage op te pikken. Dit kan soms redelijk lang duren. Nadat je je koffers verzameld hebt moet je langs de douane. Of je wel of niet gecontroleerd wordt, wordt bepaald door de rode knop waar ieder reisgezelschap op moet drukken. Groen betekent doorlopen, rood betekent controle. Ook bij groen licht kan de douane beslissen dat ze iemand willen controleren. Als je de douane gepasseerd bent, kom je in de hal terecht, waar voor de reizigers met een pakketreis de host of hostess al staat te wachten. Je wordt daar verteld met welke bus je naar je accommodatie getransporteerd wordt. Op deze plek ontvang je normaal gesproken ook je eerste enveloppe met informatie over de bestemming, je accommodatie en de reisleiding.

Indien je zelf je vervoer vanaf het vliegveld naar je accommodatie moet regelen dan zijn er twee opties: de taxi of een huurauto. Bussen rijden er niet tussen de luchthaven van Cancún en de hotels in Cancún.

De reistijd vanaf het vliegveld naar hotels en appartementen in Cancún bedraagt ongeveer 10 tot 30 minuten. Indien je met een bus van de reisorganisatie afgezet wordt bij je hotel is de kans groot dat er meerdere hotels aangedaan worden. Afhankelijk van de volgorde van stoppen kan de reistijd oplopen tot ruim een uur voor de laatste passagiers die uitstappen.