Sluiten

Isla Mujeres

Op ongeveer twintig minuten varen van Cancún ligt het eiland Isla Mujeres. Het eiland is ongeveer zeven kilometer lang en kent een gemiddelde breedte van 600 tot 700 meter. Isla Mujeres ligt ten noorden van de hotelzone van Cancún. Het eiland is vernoemd naar de vele vrouwenbeelden die de Spanjaarden hier vroeger aantroffen. Isla Mujeres betekent letterlijk “Vrouweneiland”. Isla Mujeres is een populair uitstapje voor toeristen die in Cancún verblijven. Er zijn ook accommodaties op het eiland zelf, maar grootschalig toerisme zoals in Cancún en Playa del Carmen zul je hier niet aantreffen.

Naar Isla Mujeres reizen

Naar Isla Mujeres reizen

De enige manieren om naar Isla Mujeres te reizen is per boot of per vliegtuig. Er gaan geen lijndiensten naar het kleine vliegveldje op het eiland. In het geval je via de lucht naar Isla Mujeres wilt reizen zul je gebruik moeten maken van een chartervliegtuigje. Goedkoper en vanuit de hotelzone van Cancún in veel gevallen net zo snel is met de boot.

Er gaan vanuit meerdere plekken in Cancún veerboten naar Cancún. De grootste aanbieder van veerdiensten naar Isla Mujeres is het bedrijf Ultramar. Wie in Cancún is geweest die zal de geelblauwe veerboten van Ultramar vast wel eens hebben zien varen. Vanuit de hotelzone is het vertrekpunt op Playa Tortugas vaak het handigste. Er vertrekken ook veerboten vanuit Puerto Juarez en Gran Puerto Cancún.

Reizen op Isla Mujeres

Reizen op Isla Mujeres

De hoofdstad van het eiland, dat ook Isla Mujeres heet, is vooral een aaneenschakeling van winkels, restaurants en verhuurders van scooters en golfkarretjes. Bijna overal waar je loopt wordt je aangesproken door verkopers, verhuurders en aanbieders van snorkelexcursies. Binnen tien minuten wordt je hier waarschijnlijk zo gestoord van dat je je afvraagt waarom mensen je in hemelsnaam aangeraden hebben om naar Isla Mujeres af te reizen.

Daar kom je pas achter als je doet wat je moet doen hier: de stad achter je laten en genieten van de rest van het eiland. Dat kun je op drie manieren doen: door een taxi in te huren, door een scooter te huren of door dé manier te gebruiken die zo typisch iets voor Isla Mujeres is: je per golfkarretje verplaatsen. Je huurt een 2-4 persoons golfkarretje al vanaf ongeveer 40 euro voor een dag (van 9:00 tot 17:00 uur). Bij sommige verhuurders is dat all-in, bij andere komen er nog kosten bij voor bijvoorbeeld verzekering, brandstof of belastingen.

De maximumsnelheid op Isla Mujeres bedraagt slechts 40 kilometer per uur buiten de bebouwde kom en 20 kilometer per uur in de bebouwde kom. Met een golfkarretje wordt je geacht zo ver mogelijk rechts te houden, zodat ander verkeer simpel kan passeren. In de stad Isla Mujeres is er op veel plekken eenrichtingsverkeer. Dat wordt niet met de door ons bekende borden aangegeven, maar door middel van een bord ‘verboden links af te slaan’ of ‘verboden rechts af te slaan’ voor een zijstraat. Op die manier weet je dat je vanaf die kant de betreffende straat niet in mag slaan.

Zien en doen

Zien en doen

De belangrijkste attracties op Isla Mujeres zijn de zee en de stranden. Langs de stranden vind je meerdere aangename bars en restaurants. Het mooiste strand van Isla Mujeres is Playa del Norte. Hier vind je naast een prachtig zandstrand vol palmen ook allerlei voorzieningen zoals ligbedden, parasols, bars en restaurants. Het water is hier over het algemeen heel erg rustig en de zee is adembenemend mooi.

Vanaf diverse plekken op Isla Mujeres worden snorkeltochten, duiktochten en andere boottochten aangeboden. De spectaculairste tocht is de Whale Shark Tour, waarbij je walvishaaien kunt gaan observeren. Geen goedkoop uitje, maar wel zeer de moeite waard. Op Isla Mujeres kun je ook met dolfijnen zwemmen (bij Dolphin Discovery), Maya-overblijfselen op Punta Sur bezoeken of het schildpaddenkweekstation (Tortugranja) bezoeken. Hier zie je verschillende soorten schildpadden in verschillende leeftijden en maten. De toegangsprijs is laag (enkele euro’s) en je steunt meteen de organisatie die zich inzet voor het behoud van de schildpadden.

Isla Mujeres: doen!

Wie zicht afvraagt of een bezoek aan Isla Mujeres veel toevoegt aan een vakantie die kunnen we alleen maar aanraden om een bezoek aan dit sfeervolle eiland zeker op te nemen binnen een vakantie in Cancún. De sfeer op Isla Mujeres is veel relaxter dan in Cancún, hoewel de tijd van de vele backpackers inmiddels wel verleden tijd is. Zeker de combinatie van een dagje Isla Mujeres en het rijden met een golfkarretje is een leuke ervaring voor jong en oud. Houd er wel rekening mee dat je niet met te jonge kinderen op stap gaat met zo’n golfkarretjes, want kinderzitjes en autogordels zul je tevergeefs zoeken.

Isla Mujeres: doen!