Sluiten

De stranden van Cancún

Cancún telt vele kilometers aan strand. De meeste stranden lijken zo uit een fantastisch fotoboek geplukt te zijn: fijn wit zandstrand met felblauwe brandingen. Als de zon fel schijnt dan lijkt de zee op sommige plekken gewoon met Photoshop® bewerkt te zijn, zo intens blauw is hij dan. De prachtige stranden vormen één van de belangrijkste redenen om een vakantie in Cancún te vieren. Cancún telt meerdere stranden. Je ziet wel dat er onderling soms wat verschillen te zien zijn tussen de stranden.

Stranden zijn altijd openbaar

RIU hotels

Hoewel het er op veel plekken op lijkt dat er sprake is van privéstranden van hotels, is dat niet het geval. In Mexico is wettelijk bepaald dat alle stranden publiek zijn en dat niemand een stuk strand als bezit mag claimen. Waar de hotels hun ligbedjes op de stranden wegzetten is er nog steeds sprake van publiek strand. Als niet-gast mag je echter geen gebruik maken van de ligbedden en parasols de op de stranden staan.

Wat je overigens wel zult merken is dat er weinig plekken zijn waar je de stranden kunt betreden. Hotels, appartementencomplexen en ook een aantal villa’s staan op veel plekken aaneengesloten langs de stranden. Je ziet daarom slechts op enkele plekken op de stranden van Cancún lokale bevolking of dagjesmensen. Ook als toerist die in de hotelzone van Cancún verblijft is het vrij lastig om eens een ander stuk strand te verkennen, tenzij je er via het strand naartoe loopt.

Aan de noordelijke stranden van de hotelzone kun je niet helemaal van west naar oost (of omgekeerd) wandelen zonder op sommige stukken door het water te moeten lopen.

Strandbars & boulevards

Op de stranden van Cancún zul je weinig strandbars aantreffen. Ze zijn er wel, zoals bijvoorbeeld op Playa Gaviota Azul. Wat dat betreft, lijkt het niet op Playa del Carmen, waar je wel meerdere leuke bars en restaurants vindt die aan het strand gelegen zijn. Ook is er in Cancún geen wandelboulevard die je langs het strand voert. Wie langs de stranden van Cancún wil lopen die zal dat grotendeels met zijn voeten in het zand moeten doen.

Gelukkig lopen er op de drukkere stranden volop verkopers rond die koele drankjes en lekker snacks aanbieden.

verkoper op het strand

De zee

Alle stranden van Cancún liggen aan de Caribische Zee. Dankzij de warme stroming vanuit zuidelijke richting is er altijd een aanvoer van warm zeewater. Het water is bijna net zo warm als de lucht. Tijdens de koelste maanden heeft het zeewater een gemiddelde temperatuur die rond de 26 graden Celsius ligt. Tijdens de warmste maanden loopt dit op richting de dertig graden.

De zee is aan de oostelijke kant van Cancun wat wilder. Dat komt door de wind die vooral uit oostelijke of noordoostelijke hoek komt. Aan de noordelijke stranden is de zee het rustigste. Dat komt mede omdat Isla Mujeres als een soort buffer werkt. Met kinderen zit je dan ook het beste aan de noordelijke stranden.

Strandregels

Zoals vanzelfsprekend laat je geen vuil achter en zorg je ervoor dat andere strandgasten geen last van je hebben. Topless of naakt zonnen is niet toegestaan op de stranden van Cancún (of elders in Mexico). Niet alle gasten houden zich daar aan.

Door middel van vlaggen wordt aangegeven hoe sterk de (onder)stroming is. Groen is veilig, geel betekent opletten en de rode vlag betekent dat er een gevaarlijke stroming staat die zelfs geoefende zwemmers in gevaar kan brengen.

Informatie per strand

Playa Ballenas

Playa Ballenas

Playa Ballenas heeft het voor deze kant van Cancún zo kenmerkende witgele zand met daarachter een felle turquoise zee. Voorzieningen op het strand zijn er amper.

bekijk dit strand

Playa Caracol

Een vrij klein maar prachtig strand in Cancún is Playa Caracol. Ondanks het feit dat Playa Caracol een smal strand is, blijft het één van onze favoriete stranden in Cancún.

bekijk dit strand
Playa Chac Mool

Playa Chac Mool

Vanaf Chac Mool heb je een mooi uitzicht op Punta Cancún. Vooral in de middag kun je mooie foto’s schieten van het strand met daarachter de gebouwen van Punta Cancún.

bekijk dit strand
Betoverend strand

Playa Delfines

Misschien wel het mooiste strand van Cancún is Playa Delfines, een breed zandstrand aan de oostkust van het eiland voor Cancún.

bekijk dit strand
Playa Gaviota Azul

Playa Gaviota Azul

Playa Gaviota Azul is het noordelijkste strand aan de oostkust van het hoteleiland bij Cancún. Wie wil die kan hier ligbedden of een compleet loungebed huren voor een dag.

bekijk dit strand
Playa Langosta

Playa Langosta

Playa Langosta ligt aan de Bahia de Mujeres en behoort tot de stranden in Cancún waar je uitstekend kunt zwemmen als de wind uit het oosten of noordoosten waait.

bekijk dit strand
Playa Las Perlas

Playa Las Perlas

Door de ligging heeft Playa Las Perlas het voordeel dat de kans op hoge golven klein is. Playa Las Perlas is daarom vooral vrij populair onder gezinnen met jonge kinderen.

bekijk dit strand
Playa Linda

Playa Linda

Playa Linda is één van de noordelijke stranden van de hotelzone in Cancún. Dit strand is misschien wel de beste plek in Cancún voor boottochtjes en allerlei watersporten.

bekijk dit strand
Playa Marlin

Playa Marlin

Playa Marlin is onderdeel van het kilometers lange zandstrand met de felle azuurblauwe zee die langs de oostkant van Cancún ligt.

bekijk dit strand
Playa Tortugas

Playa Tortugas

Playa Tortugas is het populairste strand onder de lokale bevolking. Het strand varieert in breedte en bestaat deels uit fijn wit zand en deels uit rotsen.

bekijk dit strand