Sluiten

Winkelen

Hoewel zon, zee en strand de hoofdingrediënten vormen voor een vakantie in Cancún, velen sommige toeristen toch ook de behoefte om te gaan winkelen. Soms omdat het moet, soms omdat ze er zin in hebben. De winkels in Cancún bevinden zich vooral in winkelcentra, die je hier in alle vormen en maten tegenkomt. Voor iedere beurs is er wel iets te vinden.

Je moet er rekening mee houden dat in de meeste gevallen je in Cancún duidelijk meer betaalt dan elders in Mexico. Uitzondering vormen de winkels van de bekendere, betere merken zoals Louis Vuitton, Lacoste en Tommy Hilfiger. Zij werken vaak met prijzen die landelijk hetzelfde zijn. In dit soort winkels is afdingen ook absoluut ‘not done’. De meeste winkelcentra die voor toeristen interessant zijn liggen in de hotelzone. In de stad Cancún zelf is Plaza Las Américas het enige winkelcentrum dat de moeite waard kan zijn.

La Isla Shopping Mall

La Isla Shopping Mall

Veruit het leukste winkelcentrum van Cancún is La Isla, een grotendeels open winkelcentrum dat je in Caribische sferen brengt. Zo is er een waterkant aan de lagune van Cancún met terrasjes waar je kunt eten en drinken, zijn er volop winkelstraatjes die in een typisch Caribische architectuur ontworpen zijn en loopt er een kanaaltje met daarover bruggetjes door het winkelcentrum heen. In totaal telt La Isla meer dan 150 winkels, kraampjes en restaurants.

Onder de restaurants zitten bekende ketens zoals Chili’s, Hooters en McDonalds. Koffieliefhebbers kunnen hier bij Starbucks terecht en ijsliefhebbers kunnen genieten van het ijs van Haagen Dasz. Het winkelaanbod is aangenaam gevarieerd. Zo kun je hier de laatste mode kopen van Tommy Hilfiger, Zara, Guess en Diesel, maar ook de betere souvenirs.

In 2012 en 2013 is het winkelaanbod in La Isla uitgebreid met een aantal luxe merken zoals Armani, Louis Vuitton en Gucci. Op het moment van openen, in januari 2013, was de nieuwe Louis Vuitton winkel in La Isla de grootste van dit merk in geheel Latijns Amerika.

Louis Vuitton

In La Isla zit ook een aquarium dat je kunt bezoeken. Wie wil die kan hier (tegen extra betaling) met dolfijnen zwemmen. Houd er wel rekening mee dat dit in een groot aquarium is en niet in de zee. Vooraf reserveren is aan te raden om er zeker van te zijn dat je plek hebt. De tarieven liggen vrij gunstig, zeker ten opzichte van de prijzen in andere bestemmingen zoals Florida.

La Isla Shopping Mall ligt ter hoogte van Km 12.5. Gratis parkeerplaats is bijna niet beschikbaar. In de meeste gevallen zul je betaald moeten parkeren. Er zijn twee parkings: eentjes aan de noordelijke zijde van het winkelcentrum en eentje aan de zuidelijke kant.

La Isla

Kukulcán Plaza

Ter hoogte van Km 13 van de hotelzone ligt overdekt winkelcentrum Kukulcán Plaza. Hier kun je geheel binnen een door middel van airconditioning geregelde omgeving winkelen in ruim 250 winkels. Kukulcán Plaza heeft een traditionele indeling met winkels en horecagelegenheden verspreid over twee verdiepingen. Parkeren doe je in de parkeergarage (ingang aan de achterkant) of op de parkeerplaatsen op de straat achter het winkelcentrum. Kukulcán Plaza biedt winkels op allerlei gebied zoals mode, schoenen, multimedia, souvenirs, zonnebrillen, parfums en meer. Een aanrader is Hacienda Tequila, dat ook wel het Tequila Museum genoemd wordt. De Cancún vestiging van deze winkel (er zit er ook eentje in Playa del Carmen) bevindt zich op de tweede verdieping. Hier kun je kiezen uit honderden soorten tequila. Daartussen bevinden zich een aantal exclusieve (dus dure) soorten tequila die je in Nederland bijna niet kunt kopen. Daarnaast bieden ze ook een uitgebreid assortiment aan leuke souvenirs.

Aan Kukulcán Plaza zit Luxury Avenue. Dt is een deel met een paar exclusieve winkels. Hieronder zitten merken zoals Fendy, Burberry, Cartier en Louis Vuitton. Luxury Avenue heeft een eigen ingang aan de zuidkant van Kukulcán Plaza.

Luxury Avenue

Plaza las Americas

Het grootste winkelcentrum van Cancún is Plaza las Americas. In tegenstelling tot de hierboven vermelde shopping malls ligt Plaza las Americas in de stad Cancún zelf. Vanuit de hotelzone gezien ligt het vooraan in de stad, dus is hij met de auto vrij makkelijk bereikbaar. Plaza las Americas is vooral gericht op de honderdduizenden Mexicanen die in Cancún wonen en werken. Het richt zich amper op toeristen, waardoor het winkelaanbod meer lijkt op dat wat je in een ‘normaal’ winkelcentrum ziet.

Coral Negra Flea Market

Coral Negra Flea Market

Een plek die je als toerist misschien beter kunt mijden is de Coral Negra Flea Market, gelegen vlak bij de Forum Mall. Deze Flea Market (vlooienmarkt) is een verzameling van winkeltjes die enkel en alleen gericht zijn op toeristen. Je vindt hier bijna alleen maar souvenirs en kleding die vrijwel zonder uitzondering in de categorieën “meuk”, “overbodig”, “goedkoop” en “niet de moeite waard” vallen. Niet alleen is het aanbod van de producten weinig interessant, ook zijn de verkopers redelijk opdringerig en soms ronduit onbeschoft of vervelend.

Wie op internet gaat zoeken naar hoe andere toeristen de vlooienmarkt van Cancún ervaren die zal voldoende verhalen vinden. Houd je er wel van om met een koffer vol goedkope zooi thuis te komen waar je hoogstwaarschijnlijk ook na afdingen veel te veel voor betaald hebt en vind je het leuk om geen winkel te passeren zonder aangesproken te worden door de verkopers dan moet je hier vooral wel naartoe gaan. Alle andere toeristen raden we aan om deze ogenschijnlijk sfeervolle ‘markt’ links te laten liggen.

Plaza Caracol Mall

Ter hoogte van het strand Playa Caracol ligt de overdekte shopping mall Plaza Caracol. Als je vanuit zuidelijke richting van Boulevard Kukulkán aangereden komt, zul je hem direct herkennen door de vestiging van Starbucks aan de rechterkant van de hoofdingang. Plaza Caracol is een overdekt winkelcentrum dat verspreid over twee verdiepingen ongeveer 150 winkels, horecagelegenheden en excursiekantoren telt. Het aanbod is zeer divers.

Wie wil winkelen en aan de hitte wil ontsnappen die heeft in Plaza Caracol Mall één van de betere plekken in Cancún te pakken. De kwaliteit van de souvenirs die hier in een aantal winkels aangeboden wordt is gemiddeld genomen duidelijk beter dan wat je op de eerder genoemde vlooienmarkt ziet. Parkeren doe je op het (betaalde) parkeerterrein voor de hoofdingang van het winkelcentrum.

Afdingen

Afdingen

Op een aantal plekken is afdingen een must, omdat je anders te veel betaalt voor je spullen. Dat geldt bijvoorbeeld voor handelaars bij toeristische attracties, op markten, in vlooienmarkten en bij de vele winkels met souvenirs waar er geen vaste prijzen vermeld staan op de producten.

In souvenirshops waar wel prijzen vermeld staan kun je het ook proberen. Waar afdingen niet gebruikelijk is, is in winkels van bekende ketens en merken. Dit zijn onder andere de winkels die je vindt in de grotere winkelcentra in Cancún.