Sluiten

Handig om te weten

Ga je op vakantie naar Cancún en wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Het is dan verstandig om je goed op je reis voor te bereiden. Op deze pagina lees je beknopte, maar duidelijke informatie die van toepassing is voor Cancún. We hebben deze informatie zoveel mogelijk uit eigen ervaring geschreven. Mocht er iets niet (meer) kloppen volgens jou, neem dan eventjes contact met ons op zodat we de informatie waar nodig aan kunnen passen.

Op deze pagina bieden we algemene praktische info over Cancún. Voor sommige zaken zoals (openbaar) vervoer, geld, fooien en zonkracht verwijzen we graag naar de specifieke pagina’s over deze onderwerpen.

Apotheken

apotheek in Cancun

Verspreid over Cancún vind je meerdere apotheken, waar je een deel van de medicijnen zonder recept kunt kopen. Voor een aantal medicijnen is, net als bij ons, een doktersrecept nodig. De beetje basismedicijnen zoals pijnstillers, neusspray en diarree-remmers zijn gemakkelijk zonder recept te verkrijgen. Deze worden vaak ook in de doorsnee toeristenwinkels verkocht. Sommige hotels hebben een winkeltje waar je zonnebrand, badkleding, snacks maar ook basismedicijnen kunt kopen.

Benzine

Wie in de hotelzone van Cancún brandstof nodig heeft die kan op één plek terecht. Het Pemex tankstation vind je aan Boulevard Kukulkán Km 15, ter hoogte van het Marriott hotel. In de stad Cancún zelf tref je meerdere benzinestations aan. De benzineprijzen liggen in Mexico op een voor ons zeer laag niveau. Gemiddeld is benzine meer dan de helft goedkoper dan in Nederland.

Benzine

Drinkwater

Je kunt het leidingwater in Cancún niet drinken. Bacteriologisch is het kraanwater niet van een dusdanig niveau dat het drinkbaar is. Je moet daarom gezuiverd water drinken (aqua purificada). Het water dat ze in restaurants uit kannen schenken is ook dit gezuiverde water. De ijsblokjes die ze in dranken doen worden ook van gezuiverd water gemaakt en zijn dus veilig. Zorg er overigens voor dat als je op pad gaat dat je altijd voldoende flesjes drinkwater bij je hebt. De hitte zorgt ervoor dat je lichaam snel vocht verliest. Voldoende drinken is daarom een must in Mexico.

Drugs

Het invoeren, bezitten en gebruiken van alle soorten drugs is in Mexico zeer strafbaar. De straffen die ervoor uitgedeeld worden liegen er niet om, ook bij kleine hoeveelheden softdrugs voor eigen gebruik. Hiervoor kun je jarenlang achter de tralies belanden.

Elektriciteit

In Cancún (en elders in Mexico) is er sprake van een 110 volts stroomnetwerk. Bij ons is dat ruim het dubbele. Dat betekent onder andere dat onze Europese apparaten die veel stroom verbruiken soms moeite hebben om te werken op dit stroomnetwerk. Het opladen van mobiele telefoons, tablets en laptops duurt in de regel wat langer dan in Nederland.

Officieel gebruikt men hier de Amerikaanse twee-pins stekkers en stopcontacten. Om onze stekkers te gebruiken heb je een adapter of wereldstekker nodig. In sommige hotels heb je hybride stopcontacten die zowel met de Amerikaanse stekkers als met onze Nederlandse stekkers overweg kunnen.

Fooien

fooien

Cancún kent eenzelfde fooiensysteem als in Amerika: je betaalt 10 tot 15 procent fooi over je rekening. Veel restaurants voegen deze ‘propina” als toe aan de rekening. Voor kamermeisjes geldt 1 tot 2 dollar fooi per dag en voor kruiers een dollar per koffer.

alles over fooien geven in Cancun

Fotograferen

Fotograferen

Probeer geen mensen te fotograferen zonder toestemming. Dat kan nogal wat weerstand oproepen. Aan de andere kant zul je ook mee kunnen maken dat Mexicanen juist vragen of je hen wilt fotograferen. In musea en bij archeologische vindplaatsen moet je vaak betalen om te mogen fotograferen.

Geld

pesos

De officiële munteenheid in Mexico, dus ook in Cancún, is de Mexicaanse peso. Op veel plekken kun je ook met Amerikaanse dollars betalen. Vaak is dat minder gunstig wat betreft de wisselkoers.

alles over geld en betalen in Cancun

Geldautomaten

Wie geld wil pinnen die hoeft over het algemeen niet ver te zoeken naar een geldautomaat. Je vindt ze in winkelcentra, op diverse plekken op straat en ook in veel hotellobby’s. Let op want er zijn pesos-automaten maar ook dollar-automaten.

Internet

Dé manier om online te gaan als toerist is via wifi. Draadloos internet is tegenwoordig in zowat ieder hotel beschikbaar. In sommige hotels moet je ervoor betalen, steeds vaker is het gratis. Veel horecagelegenheden in Cancún bieden hun gasten ook gratis draadloos internet aan. Surfen via het mobiele netwerk is voor buitenlandse toeristen een prijzige aangelegenheid.

Prijsniveau

Mexico is een goedkope bestemming. Echter is Cancún daar een uitzondering op omdat het puur op het toerisme leeft. De prijzen zijn bijna te vergelijken met die in Amerika. Voor echte koopjes hoef je niet naar Cancún te gaan.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Cancún bedraagt maar liefst 7 uur. In Cancún is het zeven uur vroeger dan in Nederland. Zodra je in Cancún aan het ontbijt zit heeft men in Nederland de lunch al achter de kiezen. Omdat men in Mexico ook zomertijd en wintertijd kent, is het tijdsverschil het hele jaar gelijk.

Veiligheid

Voor toeristen geldt dat je zoals overal op moet passen met je persoonlijk bezittingen. Dure camera’s, mobiele telefoons, sieraden, tablets, laptops en geld zijn een welkome prooi voor dieven. Laat je waardevolle spullen nergens onbeheerd achter en gebruik zoveel mogelijk de kluis op je kamer om je geld en dure bezittingen in op te bergen.

alles over veiligheid in Cancun

Zonkracht

Veel toeristen komen naar Cancún om van de zon te genieten. Inpakken of uit de zon blijven is daarom voor velen niet aan de orde, hoewel dat volgens de experts eigenlijk wel zou moeten. In Cancún is er een groot deel van het jaar sprake van een hoge tot zeer hoge UV-index. Vanaf maart tot en met september is er op zonnige dagen vaak sprake van een UV-index van 8, 9 of hoger.

alles over de zon in Cancun
Zonkracht