Sluiten

RIU Palace Peninsula

Aan de noordkant van de hotelzone in Cancún staat het Riu Palace Peninsula hotel. Dit is een vijfsterrenhotel in de nieuwe stijl van de Riu Palace hotels. Het hotel opende haar deuren in mei 2012 en was op dat moment het eerste hotel in de nieuwe Riu-stijl.

Wie het hotel van buiten ziet, die zal al direct zien dat het gebouw wat betreft architectuur duidelijk afwijkt van wat je van de Riu hotels gewend bent. Geen torentjes boordevol decoratieve afwerkingen, maar een zeer strak en clean design. Deze stijl wordt helemaal doorgetrokken in het interieur. Een zeer strakke lobby met een enorm hoog plafond en veel gebruik van zilveren elementen gecombineerd met vooral paarsachtige tinten maken direct indruk zodra je het hotel binnentreedt. Ook de hotelkamers zijn in de nieuwe moderne stijl ingericht. Een clean wit interieur met duidelijk aanwezige paarse elementen zorgen ervoor dat het wat ouderwetse en ietwat stoffige karakter van de oude stijl Riu Palace hotels helemaal verdwenen is.

RIU Palace Peninsula

Kamers

Het Riu Palace Peninsula kent geen normale kamers meer, maar juniorsuites en suites. Je hebt de keuze uit vier verschillende soorten (junior)suites, waarbij er sprake is van variaties in ligging en bedtypes. De meeste hotelkamers zijn standaard juniorsuites, waarbij er sprake is van één king size bed (200×200 centimeter) met een sofa(bed) of twee queensize bedden (125×200 centimeter) met een sofa.

De meeste juniorsuites liggen aan de voorkant met uitzicht op zee en zwembad. De juniorsuites die officieel geen zeezicht hebben liggen aan de achterkant van de vleugels van het hotelgebouw. Deze kamers hebben een zijwaarts zeezicht en uitzicht op de lagune van Cancún. We hebben het niet zelf gezien, maar deze juniorsuites zouden iets kleiner moeten zijn dan die met oceanview.

De duurdere kamers in het hoofdgebouw zijn de suites met jacuzzi. Deze kamers hebben de mooiste ligging en een groter balkon met daarop een eigen jacuzzi. Deze suites zijn er alleen maar met een king size bed (200×200 centimeter). Tevens hebben de suites een woonkamer met bank.

Adults Only Deluxe Villa’s

Naast het hoofdgebouw staan er een paar kleinere gebouwen waar de meest luxe (junior)suites zich bevinden. Hierin zijn de “Adults Only Deluxe Villa’s” gesitueerd. Dit zijn luxueuzer uitgevoerde suites en juniorsuites die allen een eigen jacuzzi op het balkon of terras hebben. Het zijn geen privévillas, hoewel de naam dat wel doet vermoeden.

Deze (junior)suites zijn de duurste kamers van het Riu Palace Peninsula. De gasten mogen in deze voor kinderen niet-toegankelijke zone gebruikmaken van een eigen zwembad en een restaurant dat alleen voor gasten in deze zone toegankelijk is.

All-inclusive

Het hotel is alleen maar te boeken met een all-inclusiveformule. Als gast hoef je je portemonnee niet te trekken, tenzij je iets koopt in het winkeltje, een behandeling ondergaat in de spa of wilt verven in schilderatelier Riu Art. Naast de welbekende buffetformules kun je hier ook bij meerdere a la carte-restaurants eten.

Riu Palace Peninsula hanteert een systeem van 24-uurs all-inclusive. Zo kun je in de Sports Bar het hele etmaal terecht voor drankjes, snacks en fruit. Vanaf je kamer kun je ook simpelweg wat te eten bestellen. Op de kamers is voldoende fris, bier en sterke drank aanwezig.

Animatie

In tegenstelling tot veel andere vijfsterrenhotels is er in het Riu Peninsula voldoende te doen. Kinderen kunnen overdag terecht in Riuland, de miniclub van Riu. Het is bedoeld voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Nederlands wordt er niet gesproken. Overdag worden er met de kinderen spelletjes gedaan, kunnen ze wat knutselen of kleuren of gamen. ‘s Avonds wordt er altijd iets georganiseerd zoals minidisco of piñata slaan.

Voor volwassenen worden er overdag ook allerlei activiteiten georganiseerd. Zo kun je strandvolleyballen, watervolleyballen, voetballen, bingo spelen, dansen of de ‘crazy games’ spelen. De sportinstructeurs bieden allerlei sportieve activiteiten.

‘s Avonds is het tijd voor live muziek en shows. Dit vindt plaats in het theater dat deels onder het gebouw en deels erbuiten ligt. De kwaliteit van de shows is, zoals je mag verwachten van een hotel in deze prijsklasse, uitstekend.

Eten en drinken

De inwendige mens wordt uitstekend verzorgd in Riu Palace Peninsula. Op dat gebied weten ze zich in positieve zin te onderscheiden van veel andere all-inclusivehotels. Geen B-merk alcoholische dranken, maar gewoon goede dranken. Hetzelfde geldt voor frisdrank en wijn. De buffetten zijn zelfs voor mensen die normaal niets van buffetten moeten hebben van goede kwaliteit. Gevarieerd, vers en lekker eten is wat je in het buffetrestaurant.

Voor wie ‘s avonds geen zin heeft om langs de schalen met eten te lopen die kan kiezen uit meerdere a la carte restaurants. Je kunt kiezen uit Italiaans, Mexicaans, Japans, fushion en een steakhouse. De kwaliteit in deze restaurants is goed. Het lekkerste eten doe je naar onze mening in fushionrestaurant Krystal.

Aan het zwembad en tijdens de shows in het theater hoef je niet zelf te lopen voor je drankjes. Het bedienend personeel zorgt ervoor dat je op tijd voorzien wordt van een lekker drankje.

eten

Zwembaden en strand

Riu Palace Peninsula kent meerdere zwembaden: een activiteitenbad, een familiebad, een bad met bar (of is het een bar met bad?) en een infinity-pool dat uitkijkt op het strand en de zee. Voor de villagasten ligt er nog vijfde zwembad dat alleen toegankelijk is voor deze (volwassen) gasten. De zwembaden liggen in een ruim opgezette tuin, waardoor je niet te dicht op andere gasten hoeft te liggen. Bijkomend voordeel van de grote tuin is dat je aan het eind van de middag ook nog steeds in de zon kunt liggen. Dat is bij de andere drie Riu-hotels in Cancún (bijna) niet het geval, omdat de zwembaden daar veel dichter bij de gebouwen liggen.

Voor het hotel liggen twee stranden: het hoofdstrand is een zandstrand aan de rustige Bahia de Mujeres. Veel golven zul je hier niet zien in de branding. Je ligt hier ook niet te veel in de wind, waardoor je zonder zand te happen kunt genieten van een dagje op het strand. Het strand aan de zijkant van de tuin bestaat uit zand en rotsen. Eerlijk gezegd het mooiste stukje om te liggen, omdat door de vrijwel altijd aanwezige wind hier veel minder gasten liggen.

Samenvatting

Het Riu Palace Peninsula is een prima vijfsterrenhotel dat mooi gelegen is, veel te bieden heeft om de inwendige mens te verwennen en op een prima locatie ligt. Het hotel is volgens ons het beste wat Riu in de Mexicaanse badplaats Cancún te bieden heeft. Het is een luxe hotel waarbij de stijfheid ontbreekt die je in andere Riu Palace hotels wereldwijd vaak wel ervaart. Een deel van de ervaren Riu-gasten vindt dit aangenaam, een ander deel vindt daarom dit hotel geen echt Riu Palace hotel.

Het hotel is de meerprijs van ongeveer 5 tot 15 procent ten opzichte van de andere drie Riu-hotels naar onze mening waard.

Vakantie boeken

Als je een vakantie in Riu Palace Peninsula Cancún wilt boeken dan is dat in de meeste gevallen het beste te doen door middel van een pakketreis. In Nederland kun je die onder andere boeken bij TUI.nl.

bekijk prijzen vakantie TIU Palace Peninsula