Sluiten

Hotelzone van Cancún

De meeste toeristen die voor een vakantie naar Cancún vliegen die komen voor het overnachten uit in de hotelzone. De hotelzone is op een eiland gebouwd dat de vorm van een 7 heeft. Dit eiland ligt voor de kust van Cancún en wordt door middel van twee bruggen met het vasteland verbonden. Tussen de hotelzone en het vasteland ligt de lagune van Cancún. Dit wordt door middel van twee kanalen met de zee verbonden.

De Zona Hotelera telt tientallen hotels en appartementengebouwen, aangevuld met een (soms zeer dure) huizen. Orkaan Wilma heeft in het jaar 2005 de hotelzone zwaar getroffen, waardoor een groot deel van de hotels nieuw of vernieuwd is. De meeste hotels in Cancún zijn groot tot vrij groot. Een gemiddeld hotel in de Zona Hotelera telt enkele honderden kamers.

Tussen de grotere hotels zijn er nog steeds enkele kleinere te vinden. Zeker aan de noordkant van de hotelzone zijn er nog wel wat kleinschalige hotels en appartementencomplexen te vinden. Ook staat hier aan Playa Tortugas een rij met villa’s, die directe toegang tot het strand hebben.

Betonnen muur

Betonnen muur

Door de hotelzone wordt Cancún in Europa wel eens vergeleken met het Spaanse Benidorm. Geheel ten onrechte, want zowel de hoogte als de dichtheid van de gebouwen is anders. Ook staan de hotels in de hotelzone van Cancún geen tien blokken diep, maar beperkt het zich vooral tot hotels die direct aan het strand staan. Ook valt over het algemeen de hoogte van de hotels wel mee en zijn de meeste grote hotels voorzien van vele vierkante meters aan tuinoppervlakte.

De hoeveelheid ‘beton’ waar men het altijd over heeft, valt dus eigenlijk wel mee. Wat wel ontbreekt, is een boulevard of een groot plein vol terrasjes.

Uitgaan en winkelen

Uitgaan en winkelen

De horecagelegenheden en winkels zitten vooral in winkelcentra of bevinden zich in de hotels. De grootste concentratie vind je nabij Punta Cancún, waar het ‘centrum’ van de hotelzone te vinden is. Vooral ‘s avonds is het hier erg levendig door de bars, clubs en restaurants. Officieel moet je in Mexico 18 jaar zijn om uit te gaan, maar hier in Cancún kijkt men niet altijd zo nauw.

Winkels vind je met name in de winkelcentra. Voorbeelden hiervan zijn La Isla, Kukulkán Plaza, Luxury Avenue, Plaza Caracol en Plaza Flamingo. Uitgebreide informatie over winkelen in Cancún vind je op de pagina winkelen.

Boulevard Kukulkán

Dé straat van Cancún is Boulevard Kukulkán. Deze vierbaans weg doorkruist heel de hotelzone. Boulevard Kukulkán is meer dan twintig kilometer lang. Huisnummers bestaan hier niet. De plaatsbepaling geschiedt aan de hand van de ligging ten opzichte van Cancún stad.

Aan het begin van Boulevard Kukulkán, in het noordwesten, begint men met het aantal kilometers te tellen. Als een hotel aan Km 5.5 ligt, zoals het Riu Palace Peninsula, dan ligt het hotel op vijf en een halve kilometer vanaf het begin van Boulevard Kukulkán. Langs de weg vind je paaltjes met daarop de kilometeraanduiding. Borden bij kruispunten en stoplichten geven aan ter hoogte van welk strand je je bevindt.

Boulevard Kukulkán
Boulevard Kukulkán

Stranden

De stranden aan de Zona Hotelera zijn in één woord geweldig. Lange zandstranden die vrijwel naadloos in elkaar overgaan en allen gelegen zijn aan felblauw zeewater. Niet voor niets dat juist hier de vele hotels een plekje gevonden hebben. Op de pagina over stranden lees je uitgebreide info over de stranden van Cancún.

bekijk de stranden van Cancun
stranden