Sluiten

Duiken en snorkelen

Eén van de betere bezigheden rondom Cancún is het genieten van de onderwaterwereld. Wie van snorkelen en/of duiken houdt zit in dit deel van Mexico in één van de betere gebieden ter wereld. Het grote Mayarif dat zich uitstrekt tussen het vasteland van Yucatan en het eiland Cozumel behoort tot de beste duiksites die je op aarde vindt. Honderden vierkante kilometers aan koraalrif herbergen hier enorm veel vissoorten. De beste plekken om te snorkelen of te duiken vind je dan ook in dit rif. Voor de beste duikplekken kun je dan ook beter richting Cozumel gaan. Dat ligt op ongeveer een half uur varen van Playa del Carmen. Op Cozumel zitten veel aanbieders van snorkel- en duiktours. Dit kun je ook al in Cancún zelf regelen. De prijzen liggen door de grote concurrentie op een redelijk acceptabel niveau. Vergelijk wel goed wat men aanbiedt, want bij sommigen moet je nog apart betalen voor de uitrusting.

De zee rondom Isla Mujeres biedt leuke mogelijkheden om te snorkelen of te duiken. Vooral bij het El Garrafon National Park zul je prachtige plekken vinden om te snorkelen. Duikexcursies boek je bij Coral Scuba Dive Center. De prijzen liggen hier op een zeer aangenaam niveau.

Voor de kust van Cancún zelf is het aantal plekken waar je nog volop vis ziet vrij klein. De leefgebieden van de vissen liggen hier vooral buiten de zone waar je als zwemmer kunt komen. Een over het algemeen goede spot om wel volop vis te zien is tussen de hotels Riu Carib en Riu Palace Peninsula. Daar ligt een flinke rij met enorme zandzakken in zee, die voorzien zijn van een laag cement. Dit is een plek waar je volop vis te zien krijgt. Als je geluk hebt kun je hier zelfs barracuda’s spotten. Ook rondom de steigers die je vindt langs de stranden aan de Bahia de Mujeres (de noordelijke stranden van Cancún) zit er over het algemeen wel wat vis.

duiken

Cenotes

Een geheel andere ervaring is het snorkelen in cenotes. Deze zoetwatergrotten vind je volop binnen het schiereiland Yucatan. Duiken is in sommige cenotes ook mogelijk, maar wel onder begeleiding van een geautoriseerde gids die voor één van de hierin gespecialiseerde duikclubs werkt. Door de sfeer (o.a. stalactieten, bijzondere lichtval) en het enorm heldere water is het verkennen van een cenote een unieke ervaring.

Xcaret en Xel-Ha

Iets ten zuiden van Playa del Carmen, op ongeveer een uur tot anderhalf uur rijden van de hotelzone van Cancún, liggen twee parken: Xel-Ha en Xcaret. Beide parken zijn natuurparken, waarbij Xel-Ha vooral een snorkelparadijs is. In beide parken kun je allerlei snorkelervaringen ondergaan, zoals snorkelen in een ondergrondse rivier of een cenote.

In Xcaret kun je duiken met een duikhelm op. Een ervaring die vooral leuk is voor mensen die niet met duikflessen willen/durven te duiken. Vooral voor kinderen (vanaf 8 jaar) is het een leuke kennismaking met de onderwaterwereld in Mexico.

meer info over Xel-Ha meer info over Xcaret