Sluiten

Bij speciale omstandigheden kunnen er in de periode juli tot en met november orkanen ontstaan die het Caribisch gebied intrekken. Deze supersterke tropische stormen kunnen voor veel regen en wind zorgen met alle gevolgen van dien. Zo werd Yucatan, waar Cancún ligt, in oktober 2005 getroffen door orkaan Wilma die flink huisgehouden heeft. Dankzij goede evacuatieprocedures en andere noodmaatregelen is het aantal dodelijke slachtoffers toen tot zeven beperkt.

De schade die de orkaan veroorzaakt heeft aan gebouwen, natuur en infrastructuur was toen wel enorm. Zo was een groot aantal hotels dermate zwaar beschadigd dat ze maanden hebben moeten sluiten om de schade te herstellen. Voor veel hotels was dit een moment om een grootschalige renovatie uit te voeren. Ook de stranden van Cancún werden zwaar getroffen. Sommige stranden verdwenen in zijn geheel tijdens deze enorm zware orkaan. Inmiddels zijn de stranden weer hersteld. Sommigen menen dat de stranden er nu nog beter uitzien dan voor de orkaan.

De kans dat je te maken krijgt met een orkaan terwijl je in Mexico zit is veel kleiner dan het lijkt. Gemiddeld wordt Yucatan eens in de 5 tot 15 jaar getroffen door een orkaan. Het aantal dagen dat de orkaan merkbaar is, is ongeveer een tot twee dagen. Reëel gezien is de kans dat er een orkaan tijdens jouw vakantie voorbijkomt ongeveer 0,1%. Gelukkig is het ruim genoeg van tevoren te bepalen of er inderdaad een risico is dat dit deel van Mexico getroffen kan worden door een orkaan of te maken kan krijgen met zware neerslag als gevolg van orkaanactiviteit in omringende gebieden. Redelijk nauwkeurige informatie is er ongeveer 24 tot 48 uur voordat een orkaan het gebied treft. Dat is voldoende om de nodige maatregelen te nemen.

orkaan

Orkaanseizoen

Officieel loopt het orkaanseizoen in het Caribisch gebied van 1 juni tot 1 december. De kans op orkanen buiten het orkaanseizoen is klein, omdat het zeewater dan niet warm genoeg is om orkanen te laten ontstaan. Vroege orkanen komen ook niet zo vaak voor, waardoor de maand juni eigenlijk weinig risico kent wat betreft orkanen. De maanden september en oktober zijn over het algemeen de maanden waarin de kans op een orkaan het grootst is.

Voorzorgsmaatregelen

De gemeente Cancún heeft een speciaal noodplan voor het geval de stad getroffen kan worden door een orkaan. In dit draaiboek ligt vastgelegd waar gasten uit bepaalde accommodaties moeten schuilen voor de orkaan en hoe zij daar gebracht worden. Mogelijk wordt er in de eigen accommodatie geschuild, mogelijk wordt er geëvacueerd. Het is belangrijk om te allen tijde de instructies van hotelpersoneel en de autoriteiten op te volgen.

Zodra de orkaan voorbijgeraasd is, hoeft het nog niet automatisch veilig te zijn buiten. Er kunnen stroomkabels rondslingeren, bomen omvallen of andere gevaren op de loer liggen. Indien het net nodig is, kun je de eerste dag na de orkaan beter niet buiten komen.

Vliegen van en naar Cancún

Op de dag dat een orkaan actief is op het schiereiland Yucatan zal er vrijwel zeker geen vliegverkeer plaatsvinden. Normaal gesproken sluit de internationale luchthaven van Cancún dan in zijn geheel. Indien u op die dag naar Cancún zou vliegen of juist vanaf het vliegveld van Cancún huiswaarts zou keren dan zal er een alternatief reisschema komen. Vanuit Nederland dien je contact te houden met jouw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij over een alternatieve vertrekdatum en/of vertrektijd.

Vakantiegangers die terug moeten vliegen vanuit Mexico dienen ter plaatse de instructies van de hostess te volgen. Die zal haar informatie hoogstwaarschijnlijk verspreiden via informatiemappen, de receptie of mogelijk per telefoon. Wie zelf een los vliegticket geboekt heeft die moet contact houden met de luchtvaartmaatschappij.