Sluiten

Fooien geven

Zoals op vrijwel iedere toeristische bestemming zijn fooien ook in Cancún belangrijk. De duizenden mensen die moeten leven van het toerisme kunnen niet zonder fooien. Dat komt door het zeer magere basissalaris dat men krijgt, vaak niet meer dan enkele honderden euro’s (omgerekend). Omdat het vooral Amerikaanse toeristen zijn die hier komen lijkt het fooiensysteem erg op dat in Amerika. In principe geldt dat vrijwel iedereen die iets voor jou doet een fooi dient te krijgen, zoals obers, kamermeisjes en kruiers.

Fooien voor bedienend personeel

Ga je uit eten dan is een fooi van 10 tot 15 procent gebruikelijk. Steeds meer restaurants voegen dit al toe aan de rekening. Onder het eindbedrag staat gedrukt of later bijgeschreven een bedrag aan fooi (‘propina‘ of service charge of tip). Dit is geen verplicht bedrag, maar een advies dat men al voor je uitgerekend heeft. Ben je niet tevreden over het eten of de verleende service, dan ben je er vrij in dit bedrag te verlagen. Staat het niet op de rekening vermeld, voeg dan zelf tien tot vijftien procent fooi toe aan het te betalen bedrag.

Fooien in all-inclusive hotels

Het bedienend personeel in de all-in resorts waardeert fooien mogelijk nog meer dan obers in normale bars en restaurants. Dat komt vooral omdat de gasten hier niet de hele dag met fooien strooien. Door af en toe wel een kleine fooi te geven (een of twee dollars of enkele tientallen pesos) aan iemand die je goed en snel helpt zorgt ervoor dat ze de rest van je vakantie net wat sneller lopen voor je, goed onthouden wat je favoriete drankje is en je steevast met een vriendelijke glimlach begroeten.

Het personeel in all-inclusive hotels herkent aan het fooien (of juist aan het ontbreken daarvan) vaak of ze met Amerikaanse of Europese gasten te maken hebben. Voor Amerikanen is het geven van fooien eigenlijk vanzelfsprekend terwijl veel Europeanen niet beseffen dat ook het personeel in de all-inclusive hotels grotendeels van fooien afhankelijk is.

Kruiers

Degene die de koffers en tassen naar je hotelkamer brengt die beloon je met ongeveer een dollar per koffer of tas. In pesos zo’n 20 tot 25 pesos per item. Mogelijk ben je bij aankomst in Cancún nog niet in het bezit van pesos of dollars. Geef je dan gewoon een fooi in euro’s. Zij kunnen dat weer omwisselen voor pesos.

Kamermeisjes

Aan kamermeisjes geef je af en toe een kleine fooi. In dollars moet je dan denken aan één of twee USD, in pesos twintig tot veertig pesos. Dit hoeft niet elke dag, maar als je dit zo eens in de twee, drie dagen doet dan merk je aan kleine dingetjes in je kamer dat dit gewaardeerd wordt. Laat het geld duidelijk achter op je kussen of in de badkamer.

fooien