Sluiten

Zon

Eén van de belangrijkste redenen om een vakantie naar Cancún te boeken is de zon. Met gemiddeld ongeveer 2100 zonuren in het meteorologische station van Cancún en ruim 2200 zonuren per jaar in de hotelzone van Cancún valt er volop van de zon te genieten. De zonnigste dagen zijn die in maart, april en mei. Gemiddeld schijnt dan maar liefst 8 uur per dag de zon. De kans op een zonloze dag is in deze periode bijna nihil.

Naarmate het jaar vordert neemt de kans op bewolking wat toe. Tijdens de somberste maanden schijnt de zon gemiddeld zes uur per dag. Dat is nog twee tot drie keer zoveel dan de somberste maanden in Nederland.

Zonkracht

Zonkracht

De zon schijnt niet alleen vrij veel in Cancún, ook is hij veel krachtiger dan in Nederland. Dat komt doordat Cancún dichter bij de evenaar ligt. Hierdoor staat de zon gedurende een redelijk groot deel van het jaar rechter boven Cancún, waardoor de straling sterker is. De zonkracht wordt vaak met een UV-indexcijfer aangeduid. Het geeft een indicatie van de hoeveelheid ultraviolette straling waar je aan blootgesteld wordt.

UV-index 0 is een te verwaarlozen zonkracht, bij UV-index 10 of hoger spreekt men van hoge tot zeer hoge zonkracht. Hoe hoger de UV-index, des te korter kun je je onbeschermd in de zon begeven. Al bij zonkracht 6 of 7 (maximale waardes in Nederland) zou je antizonnebrand crème moeten gebruiken met beschermingsfactor 30 of hoger. Bij zonkracht 8 of 9 is een zonnebril, een t-shirt en een hoed of pet ook aan te raden. Bij zonkracht 10 of hoger zou je je eigenlijk compleet in moeten pakken en UV-factor 30 zonnebrandcrème moeten gebruiken.

Zonnebaden

smeren tegen de zon

Veel toeristen komen naar Cancún om van de zon te genieten. Inpakken of uit de zon blijven is daarom voor velen niet aan de orde, hoewel dat volgens de experts eigenlijk wel zou moeten. In Cancún is er een groot deel van het jaar sprake van een hoge tot zeer hoge UV-index. Vanaf maart tot en met september is er op zonnige dagen vaak sprake van een UV-index van 8, 9 of hoger. Zelfs bij bewolkt weer is de UV-index dan vaak nog 6 of 7. In de wintermaanden is de UV-index op zijn laagste in Cancún: maximaal 6 tot 9. De zon is dan altijd nog even sterk als in Nederland op de sterkste dagen in de zomer.

Wie gaat zonnebaden die moet proberen om de heetste uren (rond 10:30 tot 15:30 uur) zoveel mogelijk te mijden. Ga lekker uitgebreid lunchen in de schaduw of neem een siësta onder een parasol. Gedurende de hele dag voldoende smeren met beschermende crème of lotion met een hoge beschermingsfactor (minimaal 30). Beter is om een niet waterproof middel te gebruiken en vaker te smeren dan om een waterproof middel te gebruiken. Dit omdat de waterresistente middelen de poriën in de huid afsluiten waardoor je je warmte minder goed kwijt kunt.

Biologisch afbreekbare zonnebrandcrème

Houd er rekening mee dat je in natuurparken zoals Xcaret en Xel-Ha alleen maar biologisch afbreekbare zonnebrandmiddelen mag gebruiken. De meeste producten die je in Europa koopt voldoen hier niet aan. Als je naar één van deze parken gaat zorg er dan voor dat je biologisch afbreekbare antizonnebrandcrème bij je hebt. Je kunt het vaak ook ter plaatse kopen, maar meestal is dat tegen een hogere prijs dan je in Cancún zelf betaalt.