Sluiten

Veiligheid

Over de veiligheid in Mexico gaan de wildste verhalen. In de media lees je volop verhalen over drugsbendes die elkaar uitmoorden en overvallen. Als je de kranten mag geloven is Mexico een groot wildwesten waar je je leven niet zeker bent. Dat Mexico te maken heeft met veel drugsgerelateerde misdaad is een feit. Het grote land heeft bijna dagelijks te maken met afrekeningen in de drugsscène en met regelmaat zijn er confrontaties tussen politie en drugscriminelen. Mexico is echter een zeer groot land (ruim 50x zo groot als Nederland), waarbij er lokaal sprake is van hardnekkige criminaliteit, maar niet in heel Mexico.

Op het schiereiland Yucatan en in de stad Cancún (en dan met name de hotelzone) is er zelden sprake van drugsgerelateerde criminaliteit. Als toerist is de kans dat je hier in Cancún mee te maken krijgt enorm klein.

Kleine criminaliteit

veiligheid

Net als overal waar grote hoeveelheden toerisme komen, is er ook in Cancún sprake van zogenaamde kleine criminaliteit. Zakkenrollerij, diefstal uit auto’s en hotelkamers komen ook in Cancún voor. Pas daarom goed op je spullen. Laat geen geld of waardevolle spullen slingeren op je hotelkamer of in je appartement, laat geen camera’s of zonnebrillen achter in je huurauto en zorg ervoor dat je geen potentiële prooi bent voor zakkenrollers.

Wat je de afgelopen jaren vooral merkt, is dat men zo gewend is om spullen bij zich te dragen die de moeite waard zijn om te stelen, dat men steeds onachtzamer met dat soort spullen omgaat. Een iPad of ander soort tablet moet je niet onbeheerd achterlaten op het strand of aan het zwembad. Hetzelfde geldt voor digitale camera’s en mobiele telefoons.

Overvallen, verkrachtingen en ontvoeringen

Gewelddadige criminaliteit zoals (gewapende) overvallen, ontvoeringen van toeristen met als doel losgeld te krijgen en verkrachtingen komen in Mexico gemiddeld meer voor dan in Nederland. Ook hier geldt dat deze verschijnselen in de buurt van Cancún veel minder voorkomen dan in het binnenland van Mexico. Helemaal uit te sluiten is het echter nooit, maar ook in Nederland kun je het slachtoffer zijn van een overval of verkrachting. Zorg dat je altijd op drukbezochte plaatsen blijft waar je niet afgezonderd bent van andere toeristen en dan is de kans dat je iets overkomt een stuk kleiner.

Verkeer

Als toerist is het verkeer misschien nog wel het risicovolste element van een vakantie op het schiereiland Yucatan. Mexicanen hoeven geen echt rijexamen te doen om een rijbewijs te krijgen. Het zal je dan ook niets verbazen dat naar Nederlandse maatstaven de rijkwaliteiten van de meeste Mexicanen ronduit belabberd is. Je zult merken dat men wat minder strikt met regels, verboden, en voorrangsregelingen omgaat. Als toerist zul je daarom vooral moeten anticiperen en defensief moeten rijden.

‘s Nachts rijden is af te raden vanwege de soms geheel onverwachte belabberde kwaliteit van de wegen. Overdag kun je beter vooral de snelwegen en de drukkere wegen pakken.