Eten in Cancún
De all-inclusive formule is de meest voorkomende vorm van het toerisme
naar Cancún. Nederlanders kiezen graag voor dit systeem waarbij ze
vooraf weten wat de vakantie gaat kosten. Geen gedoe met tegenvallende
restaurantrekeningen of te dure drankjes aan het zwembad. Het aanbod
van dit soort all-in formules binnen de Nederlandse pakketreizen naar
Cancún is relatief groot. Omdat de lonen en kostprijzen in Mexico nog
steeds aanzienlijk lager zijn dan in Europa krijg je voor je geld een
vrij uitgebreid all-in pakket aangeboden waarbij er vaak ook nog plek
is voor dranken van bekende merken. In dit soort hotels is het aanbod
van eten en drinken internationaal georiënteerd met een Mexicaans
tintje eraan. Zo zul je tequila volop tegenkomen en is het buffet vaak
voorzien van quesadilla’s, nachochips, taco’s en andere Mexicaanse
specialiteiten.
De grotere hotels bieden naast een buffetrestaurant vaak ook één of
meerdere a-la-carterestaurants. Het aanbod varieert hierbij per hotel.
Veel voorkomend zijn Italiaans, Aziatisch, Spaans en steakrestaurants.
Ook een Mexicaans specialiteitenrestaurant komt regelmatig voor. Daar
kun je kennis maken met de minder bekende Mexicaanse specialiteiten,
die uit allerlei delen van het immense land komen.
Mexicaanse keuken
Maïs, moles, vis, vlees, koriander, tomaat en bonen. Deze ingrediënten
zul je in enorm veel Mexicaanse gerechten tegenkomen. Waar wij in
Nederland gebruik maken van aardappelen, pasta en rijst om bij de
warme maaltijd onze koolhydraten binnen te krijgen, daar gebruikt men
in Mexico de zogenaamde tortilla’s. Dit zijn een soort van
pannenkoekjes gemaakt van maïsmeel, water en eventueel zout. De manier
waarop je de tortilla’s gebruikt bepaalt de uiteindelijke naam van het
gerecht. Zo kun je met tortilla’s taco’s maken, enchilada’s of
heerlijke quesadilla’s. Bij deze gerechten wordt vrijwel altijd een
saus (salsa) en/of mole gegeten. In basis zijn de gerechten niet
pikant gekruid. De mate van pikantheid wordt bepaald door de saus die
je er bij eet.
 
Andere Mexicaanse gerechten
Wie eens iets anders wil eten dan het bij ons vrij bekende Mexicaanse
voedsel die kan eens een keer één van de volgende gerechten proberen.
Heerlijk is bijvoorbeeld ceviche, een gerecht van blokjes in
citroensap gemarineerde vis die met tomaat, ui, pepers en koriander
gemengd is. Vleesliefhebbers moeten eens een keer tamales eten. Dit
zijn met maïsdeeg beklede maïskolven die gevuld zijn met gehakt. Wat
je in Cancún zeker een keer moet eten is verse vis, die vaak dezelfde
dag in de buurt gevangen is. Dit kun je onder andere doen in de lokale
restaurants die je onder andere bij een paar stranden aantreft. Vissen
die je op de kaart tegenkomt zijn rode poon, zeebaars en grouper. Ook
kreeft is een gangbaar product en voor onze begrippen betaal je daar
een aantrekkelijke prijs voor in Cancún.
Uit eten in Cancún
In de hotelzone van Cancún bestaat het restaurantaanbod uit
Amerikaanse ketens, lokale restaurants en fastfoodgelegenheden zoals
McDonalds. Als je zijn hebt kun je ook een pizza bij Dominos
bestellen. Zij bezorgen tot in de lobby van hotels. Het eten is vooral
gericht op Amerikaanse toeristen. Mexicaans is daarom al vaak meer
Tex-Mex dan echt Mexicaans en Italiaans eten is vaak de Amerikaanse
interpretatie van Italiaanse gerechten. De sauzen zijn daarom vaak ook
veel calorierijker dan in Italië. De meeste restaurants liggen in
winkelcentra of in het centrum van de hotelzone. Langs Boulevard
Kukulkán liggen er ook een aantal restaurants aan de lagunezijde.
Internationale ketens die je onder andere aantreft in Cancún zijn
Señor Frogs, Hooters, Carlos and Charlie’s, Outback Steakhouse en
Bubba Gump.
Hygiëne
De regelgeving in
Mexico wat
betreft voedselhygiëne gaat lang niet zo ver als in Nederland. Daarbij
komt dat het warme klimaat meer risico’s met zich meebrengt wat
betreft bederf van voedsel. Wees daarom altijd voorzichtig met wat je
waar eet. Als je het niet vertrouwt omdat voedsel raar ruikt of
smaakt, laat het dan liever staan. Probeer vooral dingen te eten die
goed verhit zijn en vermijd rauw vlees. Als je groente of fruit eet
probeer dan de ongekookte groentes te laten staan net als ongepeld
fruit. Omdat het leidingwater in Mexico niet geschikt is als
drinkwater kunnen groente en fruit bacteriën bevatten die je
reizigersdiarree op kunnen leveren.

|