U bent hier: Alles over Cancún / Cancún met kinderen

Cancún bezienswaardigheden top 10 top 10 bezienswaardigheden
beste reistijd voor een zonvakantie naar Cancún beste reistijd Cancún
Malta weer & klimaatinfo het weer in Cancún

Cancún:
 ● algemene informatie
 ● autorijden
 ● beste reisperiode
 ● bezienswaardigheden en attracties
 ● Cancún met kinderen
 ● Chichén Itza
 ● de stad Cancún
 ● duiken en snorkelen
 ● eten
 ● excursies
 ● fooien
 ● geld
 ● hotelzone van Cancún
 ● Isla Mujeres
 ● orkanen
 ● praktische reisinformatie
 ● RIU hotels in Cancún
 ● RIU Palace Peninsula
 ● stranden
 ● toeristen
 ● vakantie
 ● veiligheid
 ● vervoer
 ● vliegen naar Cancún
 ● weer en klimaat
 ● winkelen
 ● winterzon
 ● zon

Stranden in Cancún
 ● Playa Ballenas
 ● Playa Caracol
 ● Playa Chac Mool
 ● Playa Delfines
 ● Playa Gaviota Azul
 ● Playa Langosta
 ● Playa Las Perlas
 ● Playa Linda
 ● Playa Marlin
 ● Playa Tortugas

Meer Cancún info:
 ● Cancún informatie
 ● Cancún lastminutes
 ● Cancún tips
 ● Cancún voor beginners
 ● Cancún zonvakantie
 ● sites over Cancún

Playa del Carmen:
 ● alles over Playa del Carmen

© alle rechten voorbehouden - cookiebeleid

Alles over Cancún: Cancún met kinderen

Een vakantie in Cancún met kinderen

Binnen het Caribisch gebied behoort Cancún tot de beste bestemmingen om met kinderen op vakantie te gaan. Zelfs mondiaal gezien behoort Cancún tot de topbestemmingen voor gezinnen met kinderen in alle leeftijden. De kinderen die we spreken in Cancún zijn over het algemeen heel enthousiast over hun vakantie. Dat heeft met een aantal factoren te maken. Zo vinden veel kinderen het leuk om binnen een all-inclusive concept op vakantie te gaan. Voor hen is dat toch een stukje vrijheid waar ze op vakantie echt van kunnen genieten. Kinderen kunnen het ook als een uitdaging zien om bijvoorbeeld bij buffetten eens te proeven van gerechten die ze niet gewend zijn. Je hoeft immers geen hele portie te bestellen (en af te rekenen), maar kunt met kleine beetjes ontdekken wat je lekker vindt.

Wat een vakantie in Mexico natuurlijk voor zowel kinderen als volwassenen geweldig maakt is het warme klimaat. Cancún is bijna gegarandeerd warm en de zon schijnt over het algemeen uitbundig. Daar schuilt hem met name voor kinderen ook een risico in. De zon is dermate sterk dat kinderen (en volwassenen) gemakkelijk verbranden. Baby’s zou je eigenlijk al zoveel mogelijk uit de zon moeten houden en met jonge kinderen is het raadzaam om ze tijdens de heetste uren van de dag de zon zoveel mogelijk te laten vermijden. Wie slim is koopt voor de kids een speciaal UV-straling-werend t-shirt waarmee ze kunnen zwemmen. De beschermingsfactor van deze t-shirts die je op veel plekken in Cancún kunt kopen varieert. Vaak bedraagt de beschermingsfactor 40 tot maar liefst 90.

 

Vermaak

De zee en de zwembaden vormen voor kinderen de grootste bron van vermaak. Meer hebben ze over het algemeen niet nodig. Daarnaast bieden de meeste hotels in Cancún een uitgebreid animatieprogramma, dat zowel uit een dagprogramma als uit een avondprogramma bestaat. Overdag kunnen de jongste kinderen vaak meedoen in een miniclub. Kinderen kunnen dan meestal knutselen, kleuren, filmpjes kijken en meedoen aan allerlei spelletjes. De invulling van deze miniclubs varieert per hotel, net als de kwaliteit ervan. Houd er rekening mee dat Nederlandstalige begeleiding bij de kinderclub niet vaak voorkomt. Men gebruikt veelal lokale krachten om de animatie in te vullen. Spaans en Engels zijn de talen die vooral gebruikt worden.

‘s Avonds is er in de hotels meestal iets van een show of een feestavond. Zo organiseert Riu Palace Peninsula af en toe een beachparty. Voorafgaand aan de grote show is er meestal ook iets voor kinderen te doen. Bij sommige hotels is dat standaard iedere avond minidisco. Een aantal hotels organiseert ook danswedstrijdjes of piñatafeestjes in de vroege avond.

Voor de tieners en jong volwassenen is er overdag in de meeste all-inclusivehotels ook volop entertainment. Sport en spel staan vaak centraal. Het entertainmentprogramma bestaat vaak uit de welbekende elementen zoals aquajoggen, beachvolley, watervolley, yoga, bingo, danslessen, lessen Spaans en Crazy Games. Deze crazy games kunnen op allerlei manieren ingevuld worden. Vaak is er wel alcohol bij betrokken, dus alleen geschikt voor kroost dat al alcohol mag drinken.

Uitgaan

Het uitgaansleven in Cancún is prima. Wie oudere kinderen meeneemt naar Cancún die op stap mogen die zal ze een groot plezier doen. Officieel is de minimumleeftijd voor de bars en clubs 18 jaar, maar in de praktijk wordt hier vaak vrij soepel mee omgegaan.
In het centrum van de hotelzone van Cancún zitten meerdere bars en clubs die de moeite waard zijn. Hier is het iedere avond feest, zowel in het weekend als doordeweeks. In tegenstelling tot Nederland komt het uitgaansleven hier al vroeg op gang. Het begint eigenlijk al vrijwel direct na het diner. Dé club van Cancún is Coco Bongo. Hier worden gasten doorlopend getrakteerd op acts. Houd wel rekening met vrij hoge entree- en drankprijzen. Probeer via de diverse verkoopkanalen aan kortingskaartjes te komen voor een entreekaartje met open bar. De drankjes zijn dan inbegrepen.

Eten en drinken

Sommige kinderen zijn lastige eters en sommige kids kennen een breed pallet aan gerechten dat ze lusten. In de all-inclusive hotels is het eten voor de meeste kinderen geen enkel probleem. De buffetten zijn vaak zo gevarieerd dat er echt voor ieder wel wat wils is. Brood, eieren, pannenkoekjes, fruit, yoghurt... noem het maar op of je kunt het eten. Ook bij de lunch en het avondeten wordt er meestal goed rekening gehouden met kinderen. Een redelijk deel van de hotels heeft zelfs een speciale hoek van het buffet ingericht voor kinderen. Hier haal je gerechten zoals frietjes, kipnuggets, spaghetti, worstjes en hamburgers. Als je buiten de deur gaat eten dan zul je er rekening mee moeten houden dat niet alle restaurants kindermenu’s hebben. In dat geval kun je ze vragen om twee kinderen een portie te laten delen of laat je ze een voorgerecht als hoofdgerecht eten. Veel kinderen vinden een keertje McDonalds ook erg leuk. Je vindt in de hotelzone van Cancún twee vestigingen van deze Amerikaanse fastfoodketen.

Op het gebied van drank kunnen kinderen genieten van frisdranken, verse fruitsappen en water. Om uitdroging te voorkomen is het vooral voor kinderen van belang om goed te drinken. Als het kan zoveel mogelijk water in plaats van suikerhoudende dranken. Het leidingwater is niet veilig om te drinken. Gebruik daarom mineraalwater uit flessen of drink het water dat men uit kannen bij het eten serveert. Dit is altijd gezuiverd water. In de all-inclusivehotels kun je vaak ook alcoholvrije cocktails bestellen. Voor kinderen is dit vaak een feest, zeker omdat ze zo met papa en mama mee kunnen doen met cocktails drinken.

Kinderen die van gezoete dranken houden zouden in Cancún eens ‘lemonade’ moeten drinken. Dit is een koolzuurvrije drank op basis van limoen of citroen, water en wat suiker. De zuurheid en zoetheid varieert, omdat het vaak vers gemaakt wordt.

Babyvoeding en luiers

Over het algemeen moet het niet lastig zijn om potjes babyvoeding, melkpoeder voor flesjes en luiers te vinden. De merken kunnen afwijken van wat je in Nederland gewoonlijk aanschaft. De prijzen liggen over het algemeen iets hoger dan in Nederland.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Als je een vakantie met kinderen naar Cancún maakt dan zul je wat betreft de uitstapjes wel een beetje rekening met ze moeten houden. Het gros van de kinderen heeft weinig zin om twee weken vakantie grotendeels te besteden aan het bezoeken van Mayasteden. Als je met jongere kinderen op vakantie bent kun je het beste één Mayastad uitkiezen om te bezoeken, als je daar interesse in hebt. Vanuit Cancún ben je altijd minimaal anderhalf uur onderweg naar de belangrijke archeologische restanten van Mayasteden. Zo ligt het bekende Chichén Itzá op ongeveer 2,5 tot 3 uur reizen van Cancún. Voor kinderen is Tulum misschien leuker, omdat dit de enige Mayastad in de regio is die een de kust ligt én een fantastisch strand kent.

In Cancún zelf is er voor de waterratten aquapark Wet’n’Wild, kun je met de draaiende toren El Embarcadero van een panoramisch uitzicht over Cancún genieten en zijn er volop mogelijkheden om te met dolfijnen te zwemmen, mee te doen aan snorkeluitstapjes of om er met een boot op uit te gaan.

Ten zuiden van Playa del Carmen, op ongeveer een uur tot anderhalf uur rijen van Cancún, liggen er drie attractie- annex natuurparken: Xel-Ha, Xcaret en Xplor. Ieder park heeft zijn eigen karakter. Zo is Xcaret vooral gericht op wateractiviteiten, natuur en dieren. Xel-Ha is vooral een snorkelparadijs. Xplor is een avonturenpark waarbij je de natuur op de grond, onder de grond en boven de grond kunt ontdekken.

Op ongeveer een half uur rijden van de hotelzone ligt dierenpark Crococun. De Crococun Zoo ligt bij het vissersdorp Puerto Morelos. Deze ecologische dierentuin is oorspronkelijk een krokodillenfarm, maar is in de loop der jaren uitgegroeid tot een dierentuin. Het park bezoeken is standaard onder begeleiding van een gids. Deze laat je ook allerlei dieren vasthouden. Optioneel kun je dieren voeren. Een optie die je zeker met kinderen niet achterwege moet laten.

Zwemmen

Vrijwel zonder enige uitzondering hebben de hotels goede tot uitstekende zwembaden. De temperatuur van het zwembadwater is dankzij het aangename klimaat eigenlijk bijna altijd wel aangenaam. Wie kinderen in de zee wil laten zwemmen die zal wel rekening moeten houden met het feit dat op de meeste plekken in Cancún de stroming vrij sterk kan zijn. Door middel van vlaggen wordt aangegeven hoe risicovol het zwemmen in de zee is. Zeker met jonge kinderen is het oppassen geblazen, met name aan de oostelijke stranden van Cancún. Door de vrijwel altijd aanwezige oostelijke tot noordoostelijke wind is de golfslag daar al vrij sterk. De meest rustige zee vind je aan de noordelijke stranden. Als je met vrij jonge kinderen op vakantie gaat dan zou je het beste je hotel hier kiezen. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar Playa Tortuga, Playa Langosta en Playa Caracol.

Hotels

De keuze van hotels is vaak persoonlijk en ook budgetgebonden. Uit eigen ervaring zouden we in Cancún kiezen voor één van de vier Riu hotels aan de noordkant. Op het gebied van entertainment en eten wordt er rekening gehouden met jonge gasten. Daarnaast liggen deze vier hotels aan de meer rustige stranden van Cancún. Ook erg goed voor kinderen (en ouders) is het Gran Caribe Real. Dit is het familiehotel in Cancún van de Mexicaanse Real groep. Zij hebben een paar hotels in Cancún en Playa del Carmen. Het entertainment is bij dit hotel beter dan in de Riu hotels. Het hotel ligt echter aan de oostkust, waar de prachtig turqoise zee een sterke stroming kent.

Andere kinderen

Cancún wordt niet zoveel aangedaan door Nederlandse gasten. Deze kiezen vaker voor Playa de Carmen dan Cancún. Over het algemeen vind je tijdens de typisch Nederlandse schoolvakanties zoals de voorjaarsvakantie, de meivakantie en de herfstvakantie niet zoveel kinderen in de hotels van Cancún. In de zomervakantie en kerstvakantie is de kans op andere (Nederlandse) kinderen groter.

 

Cancún...  dé strandbestemming in Caribisch Mexico!